Site icon Hetman News

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн вимагає від Сербії фактично визнати незалежність Республіки Косово

Сербія Косово (прапори)

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн вимагала від Сербії фактично визнати незалежність частково визнаної Республіки Косово в обмін на пакет фінансової підтримки від ЄС. Цей пакет дозволить подвоїти ВВП Сербії протягом найближчих десяти років. Зараз на душу населення він становить приблизно 44% від середнього рівня в ЄС і після пандемії зростає приблизно на 2% щорічно.

“Мова йде про виконання Охридської угоди. Ця угода передбачає різні кроки. Наприклад, визнання Сербією документів та інститутів. І це, з іншого боку, супроводжується створенням Спільноти муніципалітетів з сербською більшістю. Це має бути зроблено Косово”, — заявила голова Єврокомісії.

Спільнота сербських муніципалітетів має стати органом самоврядування для сербів, що проживають на території Косова. Белград і Приштина домовилися про це під час переговорів щодо нормалізації відносин в Охриді минулої весни, але процес так і не завершився.

“Ми знаємо, що наші зобов’язання є частиною діалогу, і ми готові їх виконувати. У нас є всі документи. Потрібно лише дотримуватися їх та приймати принципи. Існує чотири документи, пов’язані зі Спільнотою сербських муніципалітетів, жоден з яких не був виконаний”, — підкреслив президент Сербії Олександр Вучич.

Охридська угода також передбачає взаємне визнання паспортів, відмову Сербії від представництва Косова на світовій арені та обмін дипмісіями — отже, фактичне визнання Белградом незалежності території.

Exit mobile version