Site icon Hetman News

У Швеції побудували найвищий у світі дерев’яний вітряк за новою технологією

вітряний електрогенератор

У Швеції звели найвищу дерев’яну вітряну турбіну у світі. Її висота складає 150 метрів. Технологію виготовлення дерев’яних вітряків вигадав стартап Modvion із Гетеборга. Завдяки їй будувати конструкції стало простіше, оскільки їх можна зібрати з дрібніших деталей, які легко транспортувати, повідомляє forbes.kz.

Дерев’яна турбіна одержала назву Wind of Change. Вона може забезпечувати екологічно чистою електрикою близько 400 будинків. Стандартним матеріалом виготовлення вітряків є сталь. Однак це створює труднощі з погляду логістики: опори будуються з величезних деталей, які потрібно доставити на місце установки вузькими тунелями, дорогами та мостами. Це також заважає будувати високі вітряки.

Деталі дерев’яних вітряків виготовляються зі 144 шарів клеєної деревини товщиною 3 міліметри, які не лише досить міцні, а й гнучкі. Ці частини збирають на місці, склеюють у циліндри, а потім накладають одна на одну, утворюючи вежу. Дерев’яний вітряк візуально важко відрізнити від звичайного, оскільки зовні він також має таке саме біле покриття. Для виготовлення шведського вітряка використали 200 ялинок. Проєкт підтримано програмою Євросоюзу Horizon 2020. Стартап представив перший прототип дерев’яного вітряка у 2020 році.

Wind of Change став першим великим проєктом компанії. У Швеції активно розвивається дерев’яне будівництво. Наприклад, у 2021 році у місті Шеллефтео побудували один із найвищих дерев’яних хмарочосів у світі.

Exit mobile version