Site icon Hetman News

У Словаччині проходять багатотисячні акції протесту проти уряду та прем’єр-міністра

протести у Словаччині

В кількох містах Словаччини у вівторок, 19 грудня, знову відбулися протести з критикою уряду та прем’єр-міністра Роберта Фіца. У Братиславі на вулиці вийшли від 15 до 18 тисяч осіб, повідомили місцеві ЗМІ. Акції також відбулися в Кошиці на сході країни та ще кількох містах, передає dw.com.

Протестувальники виступають зокрема проти планів влади скасувати спеціальну прокуратуру, яка займалася питаннями організованої злочинності та політичних злочинів. Організатори протестів опозиційні партії попередили про загрозу принципу верховенства закону та звинуватили владу в бажанні приховати випадки корупції серед високопоставлених політиків з попереднього періоду управління лівоцентристської популістської партії “Напрямок – соціальна демократія“, яку очолює Фіцо.

“Ми будемо захищати демократію навіть взимку, навіть на Різдво”, – заявив перед зібравшиміся у столиці лідер ліберальної партії “Прогресивна Словаччина” Михал Шимечка.

Спеціальна прокуратура була створена передусім для боротьби з мафією, але також займалася відомими корупційними справами. Діючий з жовтня кабінет міністрів під керівництвом Фіцо кілька днів тому вирішив скасувати цю структуру, вважаючи її надто “політизованою”. Зокрема, прем’єр звинуватив цей орган в упередженому відношенню до своїх соратників.

Напередодні Європейська прокуратура в Люксембурзі охарактеризувала заплановані нововведення як “серйозний ризик порушення верховенства закону”. Парламент Словаччини має намір розглянути спірну реформу у січні 2024 року.

Exit mobile version