Site icon Hetman News

Синоптики обіцяють закінчення спеки в Європі, щоправда, ненадовго

люди у фонтані на фоні Ейфелевої вежі

Експерти називають строки закінчення спеки в Європі та попереджають про ризик гроз. Екстремальна спека, від якої цього місяця постраждали багато південних та східних регіонів ЄС, частково викликана хвилею гарячого повітря з Північної Африки.

Повідомляється, що в минулі дні в Італії загинули кілька людей, а попередження про ризики продовжують надходити від Португалії до Румунії та Кіпру. Водночас синоптики очікують, що на вихідних і наступного тижня спека ослабне.

Чому так довго?

“Все це пов’язано з досить стійкою та масштабною погодною моделлю”, – пояснює Ларс Ловінскі, метеоролог з метеослужби Weather & Radar. – Південні та східні частини Європи перебували під так званим гребенем високого тиску [також відомим як тепловий купол], по суті, великою областю високого тиску з великою кількістю дуже теплого повітря, яке практично не переміщується”.

Навпаки, ближче до Атлантики переважали області низького тиску з більш прохолодними та змінними умовами. Північна Європа була звільнена від палючої спеки завдяки струменевій течії: смузі швидко рухомого повітря у верхніх шарах атмосфери, яка розділяє ці два погодні режими.

Там, де зустрічаються ці дві повітряні маси – від південної Франції та Альп до Балтійських країн, – пройшло кілька раундів проливних дощів та сильних гроз із великим градом та сильним вітром, додає Ловінскі.

Коли закінчиться спека в Південній Європі?

Температура перевищила середні для цього часу року значення на 6-12 °C, що призвело до лісових пожеж та рекордного споживання електроенергії. В деяких регіонах введені спеціальні ініціативи, включаючи відкриття кондиціонованих приміщень та заборону на роботу на відкритому повітрі, щоб захистити людей.

За даними Weather & Radar, незвично спекотна погода триматиметься ще кілька днів: у Сербії, Італії, Албанії, Греції, Румунії та Болгарії стовпчик термометра знову підніметься до 35-40 градусів.

Але найгірше вже позаду, з оптимізмом говорить Ловінскі. “Приплив більш прохолодного та свіжого повітря на початку наступного тижня також може призвести до сильних гроз, особливо на Балканах”, – попереджає він.

Італійський сайт погодних новин IlMeteo також попереджає про подібний розвиток подій: у неділю в багатьох районах країни очікуються грози.

Попри те, що екстремальна спека спадає, температура повітря залишатиметься високою до кінця місяця. За прогнозами AccuWeather, до 25 липня в багатьох районах Південної Європи температура залишиться в діапазоні до 30 градусів.

Чого чекати далі?

Спираючись на погодну модель, синоптики передбачили настання нинішньої хвилі тепла в Європі задовго до її початку. Однак прогнозування таких хвиль – особливо їх інтенсивності та тривалості – залишається складним завданням.

“Ймовірність локальної екстремальної спеки (35 °C+) протягом дня є вищою в середині серпня”, – зазначає старший метеоролог AccuWeather Тайлер Рой. А на думку Ловінскі, найважливішим завданням сьогодні є інформування про ризики, пов’язані з тривалим перегрівом.

“Екстремальні, а іноді й рекордні температури, які ми спостерігали останніми днями, підтверджують зміну клімату та погіршення звичних літніх теплових хвиль, – говорить він. – Спека тепер, як правило, більш інтенсивна, це стосується й нічних температур. Тому так важливо інформувати суспільство про ризики, краще готувати до спеки людей, тварин та інфраструктуру”.

Exit mobile version