Site icon Hetman News

FT: США перенаправлять Україні всі установки Patriot, замовлені країнами світу

система ППО Patriot

Британська газета Financial Times повідомляє з посиланням на свої джерела, що США вирішили перенаправити Україні всі установки ППО Patriot і ракети, які вже замовили у виробника інші країни світу. Президент США Джо Байден оголосить про це рішення вже в четвер, передає bbc.com.

Як сказано в публікації, п’ять країн світу вже погодилися відправити Україні установки Patriot та інші системи ППО, а інші держави, які мали отримати від США «Патріоти», будуть змушені зачекати, «оскільки все, що у нас є, піде в Україну, доки її потреби не будуть задоволені».

Раніше президент Володимир Зеленський заявляв, що для захисту українських міст ЗСУ потрібні щонайменше ще сім установок Patriot або аналогічних систем.

Після того як Байден і Зеленський підписали угоду про гарантії безпеки (це сталося під час саміту «Великої сімки» в Італії минулого тижня), президент США пообіцяв, що Україна отримає нові системи ППО «відносно швидко», пишуть автори.

За даними Financial Times, серед європейських держав, які вже замовили нові системи Patriot, є Польща, Румунія і Німеччина. Іспанія також замовила пускові установки для «Патріотів», а коаліція країн НАТО в січні розмістила замовлення на тисячу ракет, які використовують ці системи.

Patriot є на озброєнні в Іспанії, Греції та Румунії, проте ці держави поки відмовилися передати їх Україні, сказано в публікації. Польща використовує Patriot для захисту маршрутів, якими західна зброя постачається в Україну.

Як пише Financial Times, зараз Україна має щонайменше чотири установки Patriot, які надали їй США і Німеччина. Берлін також обіцяв надати Києву ще одну батарею «Патріотів», а Нідерланди мають намір відправити систему, зібрану з компонентів, наданих різними державами.

Минулого тижня Байден схвалив відправку Україні ще однієї системи Patriot.

Exit mobile version