Site icon Hetman News

США не перехоплюватимуть ракети в Україні за аналогією з Ізраїлем

ППО

У Вашингтоні відповіли на заклик захистити Україну так само як Ізраїль.

Вашингтон не буде допомагати Києву у перехопленні повітряних цілей так само як допоміг Ізраїлю під час іранської атаки, оскільки це різні конфлікти. Про це на брифінгу заявив координатор зі стратегічних комунікацій у Раді національної безпеки Білого дому Джон Кірбі, повідомляє rtvi.com.

Кірбі був запитаний, чому Збройні сили США не можуть перехоплювати російські ракети та безпілотники в Україні на зразок іранських, які були направлені на Ізраїль.

«Я знав, що це запитання виникне. Це різні конфлікти, різний повітряний простір, різна картина загроз», — сказав координатор.

За словами Кірбі, президент США Джо Байден з самого початку конфлікту в Україні давав зрозуміти, що Вашингтон «не буде брати участь у цьому конфлікті в бойовій ролі». Також у Білому домі зауважили, що США передали Україні кошти для захисту повітряного простору, але зараз не можуть цього робити, оскільки немає додаткового фінансування для національної безпеки.

Координатор зі стратегічних комунікацій закликав конгрес якомога швидше виділити допомогу як Ізраїлю, так і Україні.

Напередодні президент України Володимир Зеленський заявив, що у західних країн є можливість захистити його державу так само як вони захищали Ізраїль. За його словами, Ізраїль, як і Україна, не входить до НАТО, але для його захисту не потрібна “активація п’ятої статті, достатньо лише політичної волі”.

Також Зеленський додав, що Києву необхідні комплекси ППО для захисту об’єктів енергетики.

У ніч на 14 квітня Іран атакував Ізраїль сотнями безпілотників та ракет. їх збили сили ЦАХАЛ за підтримки військових з американських баз та ППО Йорданії. Армія оборони Ізраїлю повідомляла, що по країні було запущено 120 балістичних та 30 керованих ракет, а також 170 БПЛА. The New York Times із посиланням на джерела серед американських посадовців повідомило, що загалом кількість запущених Іраном дронів оцінюється більше, ніж у 300.

Більша частина ракет і дронів була запущена з території Ірану. В атаці також взяли участь Ірак та Йемен. Тегеран назвав напад відповіддю на авіаудар Ізраїлю по іранському консульству в Дамаску 1 квітня.

Після цього прес-служба Центрального командування США (CENTCOM) повідомила, що під час нападу на Ізраїль з боку Ірану та Йемену американські військові знищили понад 80 дронів і не менше шести балістичних ракет. Також американські військові зауважили, що США готові допомагати Ізраїлю і далі захищатися від «небезпечних дій Ірану».

Exit mobile version