Site icon Hetman News

Африканська латимерія: Ровесниця динозаврів, живе понад 100 років, їсть, стоячи на голові – цікаві факти про незвичайну рибу

Латимерія заходу Індійського океану, також відома як африканська латимерія (Latimeria chalumnae), вважалася вимерлою десятки мільйонів років тому, у часи динозаврів. Проте у 1938 році біля узбережжя Південної Африки її знову витягли з океану, зробивши її таким чином “вимерлою” рибою Лазаря, повідомляє Live Science.

Згідно інформації, ці давні кісткові риби проводять свої дні, ховаючись у печерах, а вночі виходять на полювання. Зазвичай вони харчуються різноманітною рибою та головоногими, включаючи кальмарів і восьминогів. Дослідники відзначають, що представники цього давнього виду можуть досягати 2 метрів у довжину та важити до 90 кг. Крім того, ці великі примітивні риби можуть жити надзвичайно довго. Спочатку вчені вважали, що африканські латимерії живуть близько двох десятків років. Проте дослідження 2021 року, в якому вчені, подібно до річних кілець дерев, дослідили кальціфіковані структури на лусці риб, показали, що представники цього виду насправді можуть жити до 100 років.

Вчені також виявили, що африканські латимерії надзвичайно повільно досягають статевої зрілості: самці можуть розмножуватися лише після 40 років, а самки – після 58 років. При цьому вони мають найдовший період вагітності серед усіх відомих хребетних – вагітність триває 5 років. Ще одним не менш захоплюючим фактом є те, що представники цього виду можуть використовувати під час полювання дивовижну техніку стояння на голові. Вони можуть виконувати цей трюк завдяки своєму особливому скелету, більша частина кісткової маси якого припадає на їхню голову і хвіст.

Exit mobile version