Site icon Hetman News

Китайські вчені виявили елемент, який нормалізує кровообіг у ногах

Вчені з Китайського медичного університету Шаньдуну встановили, що високе споживання магнію з їжею зменшує ризик виникнення захворювання периферичних артерій (ЗПА), при якому погіршується кровообіг у нижніх кінцівках.

Дослідження було опубліковане в журналі PLOS One.

Вчені виконали тестування кісточкого-плечового індексу (КПІ) у 5 969 осіб у віці 40 років і старше. Цей показник дозволяє оцінити стан кровообігу у нижніх кінцівках. ЗПА було виявлено у 409 пацієнтів – атеросклеротичне ураження артерій, яке в основному впливає на нижні кінцівки. Ця прогресуюча хвороба призводить до зниження кровотоку в ногах, що може проявлятися холодною і блакитною шкірою, а також призводить до обмеження рухливості і виразок.

Також учасників попросили згадати всі продукти, які вони споживали протягом останніх 24 годин. Потім вчені використали довідкову базу даних продуктів харчування, щоб визначити споживання магнію з їжею. У найбільших кількостях цей мікроелемент міститься в пшеничних висівках, какао, горіхах, морській капусті, авокадо, селері та броколі.

Здорові учасники в середньому щоденно споживали 288,30 мг магнію, а люди з ЗПА 244,89 мг, що менше рекомендованої норми.

Аналіз виявив зв’язок між вищим споживанням мікроелементів, особливо магнію, і меншим ризиком розвитку ЗПА. Ця асоціація не залежала від статусу куріння, національності та супутніх захворювань.

Вчені пояснили, що магній сприяє розширенню судин та збільшенню артеріального кровотоку. Також він знижує рівень запальних факторів, включаючи С-реактивний білок, фактор некрозу пухлини-альфа (ФНП-α) і інтерлейкін-6 (ІЛ-6). Нарешті, магній зменшує відкладення кальцію на стінках судин. Все це сприяє зниженню ризику ЗПА.

Exit mobile version