Site icon Hetman News

Мільярд людей у 43 країнах стикаються з ризиком холери

Після кількох років стійкого зниження холера повертається зі смертельною силою та спрямовується на найвразливіші громади світу, попереджають експерти з охорони здоров’я ООН.

У новому попередженні Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) та Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) повідомляють, що більше країн зазнають вибухів холери, кількість випадків зростає, а прогнози для хворих гірші, ніж 10 років тому. За оцінками ООН, ризик холери наразі становить один мільярд людей у 43 країнах, при цьому найбільш уразливими є діти до п’яти років. Особливо тривожним є надзвичайно високий коефіцієнт смертності від холери. У Малаві та Нігерії цього року були зареєстровані показники смертності від холери на рівні до трьох відсотків, що значно перевищує прийнятний рівень одного відсотка.

Південно-східна Африка особливо постраждала, інфекція поширюється в Малаві, Мозамбіку, ПАР, Танзанії, Замбії та Зімбабве. Це сталося після зруйнувального проходження циклону Фредді у лютому та березні цього року, який призвів до внутрішньої переміщеності 800 тисяч людей у Малаві та Мозамбіку і порушив функціонування систем охорони здоров’я.

Ці вразливі громади знаходяться під великим ризиком холери, хвороби, яку можна було б запобігти і яка поширюється в районах, постраждалих від сильних дощів і повеней.

Поєднання кліматичних змін, недостатнього інвестування у водопостачання, санітарію та гігієну, а також, у деяких випадках, збройних конфліктів, сприяло поширенню цієї хвороби, погоджуються дві установи ООН. Незважаючи на те, що існують вакцини для захисту від холери, їх обсяг недостатній для відповіді на зростаючий попит. За даними ВООЗ, по всьому світу було запитано 18 мільйонів доз вакцини, але доступні лише вісім мільйонів.

Для боротьби з загрозою холери ВООЗ запускає 12-місячний стратегічний план готовності та реагування, що вимагає 160 мільйонів доларів, а також акцію ЮНІСЕФ на збір 480 мільйонів доларів.

Загальний план реагування на холеру охопить 40 країн у гострій кризі. Він буде включати координацію, моніторинг та профілактику інфекції, вакцинацію, лікування, а також водопостачання, санітарію та гігієну.

Exit mobile version