Site icon Hetman News

Приблизно 10 тисяч українських біженців можуть залишитися без житла в Чехії

Про це заявив глава МВС країни Віт Ракушан у ефірі Чеського телебачення. З 1 липня зміниться система нарахування “допомоги солідарності”, яку отримували люди, що безкоштовно розміщували у себе українських біженців. Тепер українцям доведеться оплачувати житло в основному за рахунок свого доходу або гуманітарної допомоги.

За словами глави МВС, зараз проробляються варіанти допомоги людям, які опиняться в найскладнішій ситуації, до цього планується залучити регіональні інтеграційні центри та НУО.

Як повідомляє портал Seznam Zprávy, проблеми можуть виникнути ще у 38-50 тисяч біженців, які користуються тимчасовим житлом та можуть працювати. Держава намірена оплачувати їм лише перші 5 місяців оренди з моменту реєстрації у країні. Після закінчення цього терміну їм доведеться переїхати або самостійно оплачувати проживання. Однак, як відзначає портал, не всі зможуть знайти нове житло через його дефіцит та високу орендну плату.

Після набуття чинності нових правил, на безкоштовне житло зможуть продовжувати розраховувати діти, пенсіонери та люди з обмеженими можливостями.

Наразі візи тимчасового захисту в Чехії отримали близько 345 тисяч українських біженців. Як повідомляли чеські ЗМІ, нові правила вводяться в країні з метою збільшення участі біженців у покритті витрат на перебування та сприяння їх інтеграції в суспільство.

Exit mobile version