Site icon Hetman News

Рекордне втеча капіталу з Росії – майже 160 млрд доларів за 5 кварталів (з 1 січня 2022 по 31 березня 2023) було виведено в інші інвестиції резидентами Росії згідно з методологією платіжного балансу за даними Центрального банку РФ

За всю історію Росії сильніший витік капіталу стався лише один раз – в кінці 2008 року за сумою за 5 кварталів (195,5 млрд доларів). До кримських подій 2014 року витік капіталу за цією категорією був у середньому 100-115 млрд за 5 кварталів в період з 2012 до середини 2014 року.

Після першої хвилі санкцій з 3-го кварталу 2014 по 4-й квартал 2021 витік капіталу не перевищував 40 млрд, тобто поточна втеча валюти з Росії в чотири рази перевищує найінтенсивніший період “нової санкційної нормальності”.

Розмови про валютний контроль і якусь “абстрактну патріотичну позицію” є неправильними, оскільки валютний кеш вивозять і “виштовхують” як ніколи.

В принципі, при рекордному дефіциті поточних рахунків і заблокованих ЗВР логічно, що сальдо буде покриватися за допомогою фінансового рахунку. Тут є два шляхи – зменшувати борги або збільшувати зовнішні активи. Діють у обох напрямках , проте активи збільшуються саме в готівці та інших зобов’язаннях.

Інші зобов’язання – це досить ємка категорія, яка включає сумнівні операції, торгові кредити/аванси та дебіторську заборгованість, якщо йдеться про активи.

До моменту, коли Центральний банк РФ з 2015 року розпочав очищення банківської системи, – за сумнівними операціями з Росії виходило до 40-60 млрд доларів щороку – “бандитський” вивід капіталу через підробні компанії та афілійовані банківські структури, включаючи фіктивний імпорт.

Аномалія 1: зараз сумнівні операції, ймовірно, знову відновилися, оскільки витік за 5 кварталів перевищив історичний максимум, частина знаходиться в дебіторській заборгованості.

Аномалія 2: витоку в іноземну валюту раніше не було в період слабкості рубля, навіть навпаки, покривали валютні позиції і повертали валютний кеш в рублі. Зараз же активно вивозять в іноземну готівку та валютні депозити в іноземних банках.

Exit mobile version