Site icon Hetman News

Румунія готується стати лідером у газовій сфері в Європейському союзі

Освоєння проекту Neptun Deep допоможе Румунії зайняти провідну позицію у виробництві природного газу. Цей проект є найбільшим газовим родовищем на румунському шельфі Чорного моря.

Інвестиційне рішення щодо розвитку Neptun Deep було підписано партнерами – компанією OMV Petrom S.A. (румунське підрозділ австрійської компанії OMV) і державною газовою компанією Румунії Romgaz. Оператором проекту буде OMV Petrom. Незабаром очікується затвердження всіх рішень щодо Neptun Deep з боку румунських влад.

Передбачається, що перший газ з нового шельфового проекту буде поставлятись у 2027 році, а на піку видобутку досягне 8 млрд кубометрів на рік.

Загальна вартість проекту становить 4 млрд євро, основна частина фінансування буде забезпечена у 2024-2026 роках. Запаси газу родовища Neptun Deep становлять 100 млрд кубометрів природного газу.

Перші розмови про перспективи проекту Neptun Deep розпочалися у 2008 році, а в 2012 році газове родовище було офіційно відкрито.

Спочатку планувалося, що компанія OMV Petrom реалізуватиме цей проект спільно з американською ExxonMobil, але коли Румунія прийняла для нафтогазових компаній невигідні законодавчі зміни, ExxonMobil вийшла з проекту. Долю ExxonMobil у Neptun Deep у 2022 році викупила Romgaz, і проект знову ожив.

Exit mobile version