Site icon Hetman News

У перехворілих на COVID-19 існує вищий ризик розвитку хронічної втоми і слабкості

Про це повідомляє NRK з посиланням на дані Норвезького управління праці та соціального забезпечення (Nav).

За цими даними, ризик відсутності на роботі через хронічну втому і слабкість у людей, які перебували на лікарняному з причини COVID-19, в 4 рази вищий. При цьому ризик не залежить від віку, статі та характеру працевлаштування.

До пандемії кількість випадків відсутності на роботі через хворобу в Норвегії зменшувалась, проте з 2020 року вона знову зростає. За даними NAV, у 2018 році 30 000 людей брали лікарняний з діагнозом “хронічна втома або слабкість”. У 2022 році ця кількість збільшилась до 49 000, що становить 60%. Крім цього, зросла середня тривалість лікарняних.

За словами старшого радника NAV Лене Леманн Муберг, це пояснюється пост-COVID синдромом. Саме він є причиною хронічної слабкості і втоми. Середня тривалість лікарняного з цим діагнозом склала 145 днів, а в третини випадків – понад півроку.

За словами Андреаса Хорсдала, співробітника лікарні Kysthospitalet, найкраща терапія у цьому випадку – це працювати. Однак, за його словами, важливо обговорити робочі завдання з роботодавцем з урахуванням поточної ситуації.

Exit mobile version