Site icon Hetman News

Uber підкупив Макрона: президента Франції звинуватили в корупції

Парламентська комісія з розслідування встановила, що у президента Франції Еммануеля Макрона була “секретна угода” з американською компанією Uber.

За даними французьких ЗМІ, все розпочалося з витоку 120 000 документів, надісланих Марком Макганном, лобістом Uber в Європі з 2014 по 2016 рік, до британської щоденної газети The Guardian. Ці документи показують, як компанія Uber, за допомогою Макрона, обминала закони, щоб нав’язати себе таксистам. Вони також свідчать про тісні взаємини компанії з Еммануелем Макроном, коли він обіймав пост міністра економіки, промисловості та цифрових технологій Франції.

Розслідування прийшло до висновку, що між компанією Uber та Еммануелем Макроном була “секретна угода”. У 2014 році Uber, який прагнув закріпитися у Франції, стикнувся з недовірою уряду. На той час платформа VTC рекламувала свою послугу “UberPop“, яка мала дозволити кожному стати водієм Uber без ліцензії.

У парламентському звіті зазначається, що у жовтні 2014 року Еммануель Макрон зустрічався з чотирма керівниками американської компанії. Зустрічі, дзвінки та повідомлення тривали вісімнадцять місяців, протягом яких Uber використовував вплив Макрона кожного разу, коли компанія стикалася з перешкодами у Франції. У рамках цієї “угоди” Макрон запропонував “різке” спрощення умов, необхідних для отримання ліцензії VTC (ліцензія, якою користуються компанії, що надають свої послуги через мобільний додаток на будь-якому транспорті), в обмін на призупинення роботи сервісу UberPop. Так, вже у 2016 році уряд різко скоротив час навчання водіїв з 250 до 7 годин. Ці контакти тривали в період з 2018 по 2022 рік. У 2022 році після розслідування Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів щодо зв’язків Макрона і Uber, який вже став президентом, Макрон заявив, що зробив це “ради боротьби з безробіттям”.

“Ми повинні всіма шляхами боротися з масовим безробіттям. Я несу повну відповідальність за те, що зустрічався з іноземними бізнесменами. Я пишаюся цим. Якщо вони створили робочі місця у Франції, я пишаюся цим і зробив би це знову завтра і післязавтра”, – виправдовувався тоді Макрон.

Exit mobile version