Site icon Hetman News

Україна пообіцяла застосовувати американські касетні боєприпаси поза населеними пунктами – повідомив міністр оборони США

Міністр оборони США Ллойд Остін заявив у інтерв’ю CNN, що українська військова сторона пообіцяла застосовувати передані американськими військовими касетні боєприпаси лише там, де вони несуть мінімальний ризик для цивільного населення.

За словами голови Пентагону, українська армія обіцяє застосовувати касетні боєприпаси “в відповідних місцях” поза населеними пунктами.

“В першу чергу, я вважаю, що потрібно пам’ятати, що вони ведуть важку війну, захищаючи свою територію. Тобто вони ж не просять боєприпаси для того, щоб вторгнутися в іншу країну, як росіяни, а вони застосовували касетні боєприпаси з самого початку”, – сказав Ллойд Остін у інтерв’ю телекомпанії CNN.

“Вони будуть фіксувати, де їх застосовували, і встановлювати пріоритети при розмінуванні. А ми їм будемо в цьому допомагати – в тих місцях, де вони створять для нас умови”, – продовжив Остін.

США оголосили про рішення передати Україні касетні боєприпаси – через нестачу звичайних – на цьому тижні.

Касетні боєприпаси призначені переважно для знищення живої сили противника: вибухаючи, такий снаряд, ракета або бомба розкидають десятки малих “бомбочок”. При цьому дуже часто якась частина з них не спрацьовує і залишається лежати після бойових дій, представляючи смертельну небезпеку для цивільного населення.

Саме тому понад сто країн підписали Конвенцію про заборону касетних боєприпасів. Проте ані Україна, ні Росія, ні США не приєдналися до цього заборони.

Exit mobile version