Site icon Hetman News

Уряд ПАР: ” Ми були б щасливі, якби Путін не приїхав на саміт BRICS”

Росія відхилила прохання президента ПАР Сирила Рамафоси про те, щоб російську делегацію на саміті BRICS у серпні очолив голова МЗС Сергій Лавров замість президента Володимира Путіна. Про це заявив віце-президент ПАР Пол Машатіле в інтерв’ю газеті Mail & Guardian, його цитує РБК.

“Ми були б щасливі, якби він не приїхав”, – сказав Машатіле, зауваживши: “Ми розуміємо, що пов’язані Римським статутом, але ми не можемо запросити когось, а потім ви його арештуєте”.

Раніше члени південноафриканського уряду запропонували три варіанти участі російської делегації на саміті BRICS. Згідно з першим варіантом, Путіна на саміті представлятиме російське МЗС, згідно з другим – Путін візьме участь у зустрічі онлайн, згідно з третім – Китай попросять провести зустріч у себе. Індія і Бразилія вже відхилили варіант перенесення саміту в Китай.

ПАР ратифікувала Римський статут і визнає його юрисдикцію.

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі 17 березня видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна. Його звинувачують у незаконній депортації дітей з окупованих територій України до Росії. Аналогічний ордер видано щодо уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової.

У BRICS, крім Росії, входять Китай, Індія, Бразилія і ПАР – держави, що позиціонують себе як альтернативу “однополярному світу” зі США на чолі. Участь Путіна у саміті було б сприйнято як демонстрація солідарності з Росією, яка перебуває під західними санкціями.

Exit mobile version