Site icon Hetman News

Європа запустила космічний телескоп Euclid для вивчення Всесвіту

Європейське космічне агентство запустило пристрій у суботу на ракеті-носії SpaceX Falcon 9 з мису Канаверал у США, пряма трансляція відбувалася на сайті організації.

Місія розрахована на шість років. Основною задачею Euclid буде складання тривимірної карти космосу. Для цього телескоп буде робити знімки мільярдів галактик, що знаходяться на відстані до 10 мільярдів світлових років. Вчені сподіваються, що це допоможе їм дізнатися більше про природу гравітації, темної енергії та темної матерії.

На сьогоднішній день темна матерія залишається одним з найбільш загадкових явищ для науки. Цей “матеріал” невидимий, але проявляє себе при гравітаційній взаємодії. Передбачається, що Euclid зможе відстежити розподіл цієї матерії, фіксуючи те, як її маса спотворює світло, що випромінюється далекими галактиками. Першим це зробив телескоп Hubble, але він зняв лише два квадратних градуси неба. Область спостережень Euclid охопить понад третину неба – 15 тисяч квадратних градусів.

Очікується, що нові знання, отримані в ході місії, змінять уявлення про астрофізику та, можливо, розуміння самої природи гравітації, пише Reuters.

Exit mobile version