Site icon Hetman News

У США не стало Любомира Романківа, українського науковця, якого називали «хрещеним батьком Apple»

Любомир Романків

У ніч проти 28 червня в США на 93-му році життя помер український науковець з компанії IBM, пластун і винахідник у галузі комп’ютерних технологій Любомир Романків.

Про це повідомив український історик та громадський діяч, пластун Юрій Юзич.

Любомир Романків був тим, хто допоміг створити тонкоплівні магнітні головки для жорстких дисків, які революціонізували комп’ютерну індустрію, значно прискоривши процес запису інформації. Він народився 17 квітня 1931 року у Жовкві (нині — Львівська область), але через радянську окупацію змушений був переїхати до Канади. У 1957 році він здобув ступінь бакалавра в Університеті Альберти та згодом перебрався до США. Романків очолював Центр електрохімічної технології та мікроструктур в інституті компанії IBM, був провідним науковцем у галузі комп’ютерних технологій, автором і співавтором 180 наукових відкриттів та 150 наукових статей.

Винахідника включили до Національної зали слави винахідників США, зробивши його другим українцем після авіаконструктора Ігоря Сікорського, який удостоївся цієї честі.

Жорсткий диск, розроблений за технологією Романківа, використовувався в першому комп’ютері від Apple, який Стів Возняк збирав у своєму гаражі. Завдяки тонкоплівним головкам, винайденим Романківом, IBM заробила мільярди доларів.

Романків також був видатним та активним громадським діячем. З 12 років він був членом таємного Пласту, який під час нацистської окупації діяв під назвою Виховні спільноти української молоді (ВСУМ), нагадує Юзич.

У 1946 році в еміграції вступив до Пласту в баварському місті Берхтесгаден. Загалом понад 10 років присвятив виховній праці у Пласті, працюючи з дітьми. Після переїзду до США у 1958−1961 роках був також юнацьким виховником у Бостоні.

«Саме Любомир вперше не лише теоретично поставив задачу розгортання Пласту по всій Україні, але й організував системне фінансування цього проєкту у перші п’ять років після відновлення Пласту в незалежній Україні. Пізніше цю ініціативу підхопив Богдан Гаврилишин», — згадує Юзич.

Романків був автором і співавтором понад 65 патентів. «Саме він придумав, працюючи провідним інженером IBM, як записувати та зчитувати інформацію з жорстких дисків. Кожного разу, коли вмикаємо комп’ютер, працюють щонайменше сім винаходів українця Романківа», — віддав шану його спадщині Юрій Юзич.

Exit mobile version