Site icon Hetman News

ВООЗ: Споживання тютюну по всьому світу скорочується

цигарки

Broken cigarettes and tobacco. Quit smoking now

В останні роки кількість людей, які споживають тютюн у всьому світі, неухильно знижується. Про це йдеться у доповіді Всесвітньої організації охорони здоров’я, опублікованій у вівторок.

ВООЗ проаналізувала динаміку вживання тютюну, починаючи з 2000 року. Якщо 2000 року курив чи вживав тютюнові вироби кожен третій дорослий у світі, то 2020-го цей показник скоротився до кожного п’ятого жителя планети, йдеться у доповіді, передає bbc.com.

За даними ВООЗ, наразі 150 країн продовжують успішно скорочувати споживання тютюну. Наприклад, починаючи з 2010 року кількість курців у Бразилії скоротилася на 35%, Нідерланди перебувають на порозі досягнення цільового показника 30%. Понад 1,25 млрд дорослих людей по всьому світу, як і раніше, використовують тютюнові вироби. Попри те, що рівень куріння у більшості країн знижується, ВООЗ попередила, що смертність від тютюну залишатиметься високою ще довгі роки.

За статистикою ВООЗ, наразі від тютюну щорічно помирає понад вісім мільйонів людей, включаючи 1,3 мільйона некурців, які стали жертвами пасивного куріння. «За останні роки у боротьбі з курінням було досягнуто значного прогресу, але для самозаспокоєння немає часу, — заявив директор Департаменту ВООЗ зі зміцнення здоров’я Рюдігер Креч. — Ми бачимо, що як тільки уряд думає, що він виграв битву з курінням, тютюнова промисловість використовує цю можливість, щоб маніпулювати політикою у сфері охорони здоров’я та продавати свою смертоносну продукцію».

За даними ВООЗ, нині найбільше тютюнових виробів споживають у південно-східній Азії (26,5 % населення). На другому місці – європейський континент (25,3%). За підрахунками ВООЗ, до 2030 року Європа може стати лідером із вживання тютюнових виробів у світі. Рівень споживання тютюну серед жінок у європейському регіоні більш ніж удвічі перевищує середньосвітовий показник та знижується набагато повільніше, ніж в інших регіонах, зазначили у ВООЗ.

Поширеність споживання тютюну в деяких країнах з 2010 року змінилася незначною мірою, тоді як у шести країнах все ще спостерігається зростання споживання тютюну: Конго, Єгипті, Індонезії, Йорданії, Омані та Молдові.

Exit mobile version