Site icon Hetman News

Названо найпопулярніші види транспорту в містах Європи

транспорт

Поїхати на роботу на мотоциклі чи піти пішки — в різних містах Європи свої вподобання. Транспортні уподобання в європейських столицях і містах суттєво відрізняються. В середньому у 83 європейських містах найпоширенішим видом транспорту є особистий автомобіль. За ним йде міський громадський транспорт — автобуси, трамваї або метро.

І майже в усіх містах, згідно з доповіддю Єврокомісії-2023 про якість життя, піші прогулянки популярніші за велосипедні.

Учасникам опитування було поставлено запитання: “Яким видом (видами) транспорту ви користуєтесь найчастіше у звичайний день?” Вони могли обрати не більше двох варіантів відповіді.

У 2023 році в середньому 48% жителів 83 європейських міст у звичайний день використовували автомобіль як засіб пересування.

Серед столиць, включаючи столиці країн-членів ЄС, країн-кандидатів на вступ до ЄС, країн ЄАВТ і Великобританії, цей показник варіювався від 28% у Стокгольмі до 68% у Рейк’явіку.

А якщо розглядати всі міста, то в місті Брага цей показник сягає 70%.

У великих містах все менше користуються автомобілями

52% жителів міст із населенням менш ніж 250 000 осіб зазначають, що у звичайний день користуються автомобілем, але цей показник знижується до 44% у містах із населенням від 1 до 5 мільйонів осіб, згідно з “Доповіддю про якість життя в європейських містах – 2023“.

Використання автомобілів також значно відрізняється між містами однієї країни, причому у Франції та Великобританії різниця становить 19 відсоткових пунктів.

Наприклад, 31% жителів Парижа повідомили, що використовують автомобіль для пересування, тоді як у Ліллі — 50%.

У Великобританії найнижчий показник використання автомобілів у Лондоні — 41%, тоді як у конурбації Тайнсайд він становить 60%.

“Столичні міста зазвичай є найбільшими в країні, в них добре розвинений громадський транспорт; крім того, використання автомобілів може бути менш привабливим через затори та вищу вартість паркування”, — зазначається в доповіді.

У великих містах більше користувачів громадського транспорту

В середньому 40% європейців повідомили, що у звичайний день користуються міським громадським транспортом (автобусом, трамваєм або метро), і ще 4% — потягами.

У великих містах більше користувачів громадського транспорту. Якщо в містах із населенням менш ніж 250 000 осіб близько 35% жителів заявили, що користуються громадським транспортом у звичайний день, то в містах із населенням від 1 до 5 мільйонів осіб цей показник зростає до 47%.

Використання громадського транспорту в різних містах значно відрізняється: від 15% у Нікосії до 69% у Празі.

Міста Східної та Північної Європи загалом демонструють вищий рівень використання громадського транспорту.

У більшості країн найвища частка використання громадського транспорту спостерігається в столицях. У доповіді зазначається, що частково “це пояснюється тим, що в цих містах зазвичай є розгалужена мережа громадського транспорту з частими рейсами”.

Піші прогулянки в Парижі

Після автомобілів і громадського транспорту третій за популярністю вид транспорту у 83 європейських містах — “пішки“.

Так, 27% жителів заявили, що у звичайний день використовують ходьбу як вид транспорту: від 16% в Анкарі до 41% у Парижі. У Берліні та Римі цей показник майже вдвічі нижчий, ніж у Парижі — там пішки ходить лише 21% жителів.

Нижні рядки в рейтингу пішохідних прогулянок займають міста Туреччини — Стамбул, Анкара (16%), Анталія (18%) і Діярбакир (19%).

Які фактори впливають на популярність ходьби?

На показники ходьби можуть впливати кілька факторів, зокрема покращена пішохідна інфраструктура та міське планування. Нещодавнє дослідження, опубліковане в Journal of Transport Geography, у якому були проаналізовані 59 міських центрів у 26 європейських країнах, показало:

Вуличні пейзажі міст Південної та Східної Європи менш розвинені. Багатші міста з вищим рівнем суб’єктивного добробуту краще пристосовані для прогулянок. “Більш зручні для пішоходів центри по всій Європі можуть вплинути на звички сталого пересування містом, підвищуючи важливість якості громадського простору та пішохідних об’єктів для місцевих жителів”, — вважає Александрос Барцокас-Ціомпрас, дослідник у галузі міського та транспортного планування з Національного технічного університету Афін.

В яких містах найбільше велосипедистів?

Згідно з даними опитування, 14% європейців використовують велосипеди як засіб пересування. Особливо вони популярні в Нідерландах і Данії.

Щодня ними користується понад третина населення: 46% — у Гронінгені, 39% — в Амстердамі та 35% — у Копенгагені.

Найнижчі показники використання велосипедів — у Римі, Белграді та Вільнюсі, де у звичайний день на них їздить не більше 6% жителів.

У містах Південної Європи популярні мотоцикли

У містах Південної Європи особливо популярні мопеди та мотоцикли — у Неаполі та Малазі на них пересуваються 13% жителів, у Римі — 12%, в Афінах і Марселі — 11%, в Анталії та Нікосії — 10%.

Ймовірно, важливу роль у цьому відіграє клімат регіону. Винятком є Женева, де частка мотоциклістів становить 12%. Середній показник використання мотоциклів у 83 містах становить 7%.

Європейська комісія виступає за більш чисту, екологічну та стійку міську мобільність. Громадський транспорт, піші та велосипедні прогулянки відіграють центральну роль у реалізації цієї концепції.

Під час дослідження “Якість життя в європейських містах” було отримано відповіді від понад 71 000 осіб із 83 міст Європи. В кожному місті в опитуванні взяли участь щонайменше 839 жителів.

Exit mobile version