Site icon Hetman News

Акули все частіше нападають на людей: вчені пояснили, у чому причина

акула

За 2023 рік було зареєстровано 69 неспровокованих атак акул на людей — на 6 більше, ніж у середньому за останні п’ять років. Кількість нападів акул на людей за останні десятиліття неухильно зростає, пише Bild. Так, за статистикою Міжнародного архіву нападів акул (ISAF), у 1990-х роках було зареєстровано лише 500 нападів, а з 2010 по 2019 рік — вже понад 800, передає unian.net.

При цьому тільки за 2023 рік зареєстровано 69 неспровокованих атак акул на людей, що на 6 більше, ніж у середньому за останні п’ять років. Загинуло 10 осіб.

Черговий випадок нападу стався буквально нещодавно — 17 вересня на Канарських островах акула напала на німецьку туристку, яка померла від отриманих травм.

Дослідники називають кілька причин такого збільшення статистики. По-перше, завдяки соцмережам про подібні випадки стало відомо частіше, ніж раніше. Другим фактором може бути збільшення кількості туристів, які відпочивають на морі.

Водночас вчені не відзначають жодних суттєвих змін у поведінці акул — вони не стали ні голоднішими, ні агресивнішими.

Найбільше постраждалих від нападів акул зафіксовано у США (1640 випадків), за ними йдуть Австралія (706) та ПАР (262).

Напади акул на людей

Уникнути нападу акул допоможуть прості заходи безпеки: триматися ближче до берега, не купатися на світанку та в сутінках, уникати надмірного плескання у воді.

При цьому, попри свою лякаючу репутацію, за статистикою акули в тисячі разів менш небезпечні для людини, ніж собаки, змії та комарі.

Exit mobile version