Site icon Hetman News

Навала равликів розміром з щура налякало цілі міста у США

гігантський равлик

Равлики не тільки мають гігантські розміри, але й становлять небезпеку. Вони можуть переносити легеневого черв’яка — паразита, здатного вбивати. Два роки тому в деяких районах Флориди виявили “равликів-вбивць”. Деякі частини штату досі перебувають на карантині через загрозу. Подробицями 24 вересня поділилися в Daily Star, передає focus.ua.

Африканські сухопутні равлики можуть переносити легеневого паразита, який викликає у людей менінгіт. Через вторгнення цих небезпечних молюсків з 2022 року у Флориді діє суворий карантин.

Департамент сільського господарства та споживчих послуг Флориди підняв тривогу через наявність шкідників у місті Нью-Порт-Ричі, і вже наступного дня там розпочався карантин. Місцевим жителям заборонили вивозити будь-які рослини, ґрунт, сміття, відходи, компост та будівельні матеріали. Наразі на карантині залишаються три округи — Бровард, Лі та Паско.

“Гігантський африканський сухопутний равлик є одним із найбільш шкідливих равликів у світі й поїдає щонайменше 500 різних видів рослин”, — повідомили в департаменті.

Такі равлики можуть зашкодити сільському господарству та природним середовищам, створюючи загрозу для тропічних і субтропічних екосистем. У Флориді цих небезпечних молюсків вже двічі знищували — у 1969 і 1975 роках. Останнє зафіксоване виявлення до нашестя було у 2011 році в окрузі Маямі-Дейд. Тоді небезпеку було ліквідовано, але, як виявилося, ненадовго.

Гігантські равлики швидко розмножуються, відкладаючи до 1200 яєць на рік. Через відсутність природних хижаків їх викорінення перетворюється на серйозну проблему.

Тривалість життя африканських сухопутних равликів сягає дев’яти років, а їх максимальний розмір дорівнює довжині руки дорослої людини. Для боротьби з ними Міністерство сільського господарства США використовує пестицид, відомий як метальдегід.

Метою карантину є зупинення поширення небезпечних равликів на ще більшу територію. Департаменту вдалося навіть отримати ордери на доступ до деяких будинків, власники яких не давали дозволу на хімічну обробку.

Згідно із законами Флориди, африканський сухопутний равлик є шкідником рослин. Тримати його вдома у штаті суворо заборонено.

Exit mobile version