Site icon Hetman News

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про мобілізацію

Голова держави підписав прийнятий Верховною Радою закон про вдосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби. У карточці документа на сайті Ради зазначається: “Повернений з підписом від президента України”, повідомляє bbc.com.

Основні положення закону набудуть чинності через місяць після дати підписання, 16 травня.

Головною метою прийнятого у четвер закону заявлялося посилення мобілізаційних процесів, проте серед спостерігачів немає однозначної думки на тему того, чи здатний кінцевий документ справитися з цим завданням.

У будь-якому разі, він формально посилює правила військового обліку, посилює санкції проти “ухилянтів” та конкретизує положення про відстрочку від мобілізації. Шквал обурення в соціальних мережах напередодні викликав виключення з законопроєкту положень про демобілізацію вже воюючих бійців Збройних сил України, а також обов’язковості ротацій військових на передовій.

Депутати прийняли закон про мобілізацію на тлі заяв керівництва України про наближений масштабний наступ російських військ, який, як вважається, має початися наприкінці травня – на початку червня цього року.

Exit mobile version