Site icon Hetman News

Радіоактивна небезпека по всій Україні

Після катастрофічного руйнування Каховської дамби пройшло кілька днів, але прогнози в американських ЗМІ стають все більш апокаліптичними. Експерти вважають, що руйнування дамби назавжди змінить екосистему України. З цим погоджуються і українські офіційні особи.

“Те, що сталося, стало більш трагічним, ніж передбачалося дослідженням, оскільки рівень води під дамбою виявився значно вищим”, – визнає керівник групи шведських інженерів Генрік Оландер-Халмарсон.

Особливу небезпеку, на думку експертів, представляють можливі радіоактивні опади, що залишилися на дні резервуару після Чорнобильської катастрофи 1986 року, які тепер можуть поширитися на великій території.

Професор цивільного інженерного факультету з британського University of Bath Мохаммад Хердарзаде говорить, що на дні також можуть перебувати залишки виробництв, в яких використовувалися хімічні та інші токсичні речовини. Українська влада також заявляє, що у воду потрапило близько 150 тонн нафти, яка зберігалась на території ГЕС.

Надзвичайно небезпечними є також тисячі мін, які змила вода, і вони розсіялися на обширній території, при цьому їхній шлях неможливо прослідкувати.

Exit mobile version