Site icon Hetman News

Після 18 місяців служби в Раді було зареєстровано законопроєкт 9142 щодо можливості добровільної демобілізації під час війни

Олексій Гончаренко, народний депутат від Європейської солідарності, висуває ініціативу про надання громадянам України права на звільнення після півтора років мобілізації, якщо вони не виявили бажання продовжувати військову службу.

Про це йдеться у його законопроєкті № 9142 Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення строків військової служби за призовом під час мобілізації, який 24 березня зареєстровано у Верховній Раді.

У своїй пропозиції Гончаренко також висловив необхідність внесення змін до закону про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, зокрема стосовно надання відстрочки від призову на п’ять років для осіб, які пройшли демобілізацію та вже відслужили максимальний термін служби за призовом під час мобілізації.

«До мене зверталося багато військових, які пояснювали, що ситуація невизначеності термінів служби призводить до погіршення морально-психологічного стану. Слід особливо врахувати, що після початку повномасштабного вторгнення першими прийшли в армію добровольці й ті, хто не збирався ухилятися від повісток. Виходить, що держава та суспільство могли покластися на цих людей для свого захисту, натомість ці люди, без чітко прописаних прав і термінів служби, наразі не можуть покластися на державу та суспільство», — пояснив нардеп у Facebook актуальність своєї ініціативи.

Починаючи з 24 лютого 2022 року в Україні було оголошено загальну мобілізацію, яка передбачає призов усіх військовозобов’язаних чоловіків, резервістів та призовників, які мають здатність служити за станом здоров’я. Останнє оголошення воєнного стану та загальної мобілізації в Україні було продовжено до 20 травня 2023 року.

Є кілька випадків, за яких можлива демобілізація особи до закінчення терміну дії воєнного стану:

У вересні 2022 року український письменник Артем Чапай (ім’я при народженні — Антон Водяний), який добровільно приєднався до військових на початку повномасштабного вторгнення, створив петицію, адресовану президенту Володимиру Зеленському, щодо зміни термінів мобілізації. Він запропонував, щоб військовослужбовцям надавалось право звільнятися зі служби через рік після призову, а також запропонував гарантувати відстрочку від наступної мобілізації для людей, які відслужили встановлений термін.

Exit mobile version