Site icon Hetman News

Близькі визнали тіла військовослужбовців, яких захопили в полон та вбили, на позиціях Зеніт в Авдіївці

шеврон ЗСУ


Мати, дружина та сестра трьох українських військових, яких узяли в полон на позиціях Зеніт в Авдіїці, розповіли Слідство.Інфо, що на відео, розповсюдженому у соцмережах, вони впізнали тіла своїх родичів.

Катерина, сестра Івана Житника (позивний Джанго), який воював в Авдіївці два роки у складі 110-ї бригади ЗСУ, розповіла журналістам, що її брат зателефонував їй і повідомив, що поранений та перебуває в шахті разом із ще чотирма пораненими бійцями та одним здоровим, який залишився з ними.

“Їм (пораненим) сказали, щоб вони чекали машину, а всіх цілих забрали. І вони цю машину чекали півтори доби. І коли вони зрозуміли, що ніхто за ними не приїде, то почали всім дзвонити. Ваня, коли мені дзвонив, у нього такі болі були, його там обкололи всім, що в них залишалося, але медикаменти закінчувались і їжа теж”, — розповіла Катерина. Її розмова з братом потрапила в соцмережі, хоча, за словами жінки, вона її не публікувала, а лише переслала запис родичам.

Катерина також зазначила, що Іван сказав, що командування домовилося, щоб їх забрали росіяни, оскільки українці до них вже не дістаються.

Жінка впізнала тіло Івана на російському відео за одягом та пляшкою з водою в руках, яку він тримав, коли його виводили з шахти росіяни.


У ніч на суботу, 17 лютого, головнокомандувач Збройних Сил України Олександр Сирський оголосив, що ЗСУ вивели свої війська з Авдіївки, розташованої в Донецькій області. Головком повідомив, що таке рішення було прийняте з метою уникнення оточення та для збереження життя і здоров’я військовослужбовців.

Раніше в командуванні Оперативно-стратегічного угруповання військ (ОСУВ) Таврія повідомили, що під час виведення підрозділів з Авдіївки “деяка кількість” українських військових потрапила у полон. Там заявили, що наразі проводиться верифікація інформації.

Після захоплення Авдіївки з’явилися мінімум два повідомлення про розстріл російськими окупантами українських військовополонених. Наприклад, шість полонених українців було розстріляно на позиціях Зеніт в Авдіївці. Розстріл ще двох відбувся в смузі відповідальності ОСУВ на Хортиці.

Аналітичний портал DeepState повідомив, що російські окупанти вчинили розстріл шести українських військовополонених на позиціях Музей (колишня в/ч Зеніт) в Авдіївці, які залишились там після відступу української армії. Четверо з них були поранені та не могли самостійно рухатись.

У соцмережах росіяни поширили відео, де показані тіла убитих в приміщенні Гаража № 1. Побратими визнали загиблих захисників.

Exit mobile version