Site icon Hetman News

Десятки найманців ПВК “Вагнер” вбито повстанцями в Малі

повстанці у Малі

Повстанці-туареги в Малі заявили, що вбили десятки солдат урядових сил та російських найманців з ПВК “Вагнер” у бою неподалік від кордону з Алжиром. Заява опозиційної збройної коаліції “Постійне стратегічне партнерство за мир, безпеку та розвиток” (Permanent Strategic Framework for Peace, Security and Development – CSP-PSD) прозвучала після того, як малійська армія повідомила в п’ятницю ввечері, що двоє солдат були вбиті та 10 поранені внаслідок атаки повстанців, яка також вивела з ладу дві бронемашини та два пікапи. Армія заявила, що її війська вбили близько 20 повстанців і знищили кілька транспортних засобів, повідомляє eurointegration.com.ua.

Мохамед Ель-Маулуд Рамадан, представник сепаратистського альянсу CSP-DPA, сказав у своїй заяві, що бойові дії відбувалися в районі Тінзауатен на північному сході Малі на кордоні з Алжиром.

Він заявив про “величезні втрати з точки зору життів і техніки, включаючи десятки вбитих і поранених”. За його словами, деякі “малійські солдати та найманці “Вагнера” здалися туарегам”. “Бійці “Азавада” контролюють Тінзауатен та території південніше, у регіоні Кідаль”, — заявив Мохамед Ель-Маулуд Рамадан. Він також стверджує, що захоплені бронетехніка та вантажівки.

Кілька російських військових блогерів повідомили в неділю, що десятки “вагнерівців” були вбиті у засідці неподалік від кордону з Алжиром.

Російське агентство ТАСС підтвердило, що в Малі загинув адміністратор і автор Telegram-каналу групи Вагнера Grey Zone Нікіта Федянін.

Бої спалахнули після того, як армія Малі оголосила про взяття під контроль населеного пункту Ін-Афарак у Кідалі, який є важливим торговим і транспортним перехрестям і розташований за 120 км на північний захід від міста Тессаліт поблизу алжирського кордону.

Хунта на чолі з полковником Ассімі Гоітою прийшла до влади у 2022 році в результаті військового перевороту, розірвала традиційний союз країни з Францією на користь Росії та спирається на сприяння збройних структур, пов’язаних з російською ПВК “Вагнер“.

Після червневого заколоту минулого року і смерті засновника та керівника “Групи Вагнера” Євгена Пригожина, частина “вагнерівців”, за оцінками експертів, увійшла до т.зв. “Африканського корпусу“, який посилює військову присутність РФ в Африці, інші підписали контракт з Міноборони РФ.

Збройний конфлікт у Малі не припиняється з 2012 року. У протистоянні беруть участь урядові сили, повстанці-туареги та радикальні ісламісти, включаючи угруповання “Аль-Каїда в Ісламському Магрибі“.

Російські найманці з’явилися в Малі у 2021 році. Влада країни стверджує, що російські сили, присутні в країні, — не найманці ПВК “Вагнер“, а інструктори, які допомагають місцевим військам із закупленим у Росії обладнанням.

Туареги живуть на півночі Малі та борються за створення незалежної держави Азавад.

Exit mobile version