Site icon Hetman News

Мадуро наказав розпочати видобуток нафти в регіоні Гаяна-Ессекібо

Ніколас Мадуро


Президент Венесуели Ніколас Мадуро наказав державним компаніям країни негайно розпочати розробку родовищ нафти та газу в регіоні Гаяна-Ессекібо. При цьому він встановив тримісячний термін для припинення видобутку нафти за ліцензіями, раніше виданими іноземним компаніям урядом Гаяни, повідомляє euronews.com.

Ця територія площею майже 160 тисяч квадратних кілометрів є об’єктом суперечки між Венесуелою та Гаяною.

У неділю венесуельська влада провела одностороннє голосування, учасники якого на офіційних даних на 95% висловилися за інтеграцію регіону в склад країни.

Також Мадуро наказав надати громадянство жителям Ессекібо та оголосив про створення військової дивізії для обслуговування спірної території.

Суперечка щодо Гаяни-Ессекібо

Суперечка між Венесуелою та Гаяною щодо належності території на захід від річки Ессекібо, яка отримала назву Гаяна-Ессекібо, триває вже понад 100 років. Вона становить понад дві третини Гаяни, на ній проживає 283 тисячі людей із трохи понад 800 тисяч загального населення країни.

Територіальний спір загострився у зв’язку з відкриттям у 2015 році нафтових родовищ, які містять щонайменше 10 мільярдів барелів нафти, та наданням Гаяною концесії компанії ExxonMobil на видобуток нафти на шельфі, кордони якого не визначені. У вересні ще сім транснаціональних компаній, включаючи China National Offshore Oil Corporation, QatarEnergy та TotalEnergies, отримали від уряду Гаяни ліцензії на розробку родовищ на морському шельфі.

ExxonMobil повідомила у листопаді про початок видобутку на третьому родовищі (Payara) блоку Stabroek площею 26,8 тис. кв. км, що має дозволити у 2024 році збільшити видобуток нафти на цьому блоку до 620 тис. барелів на добу, а у 2027-му – до 1,2 млн.

У квітні Міжнародний суд ООН визнав прийнятним для розгляду позов Гаяни до Венесуели про демаркацію кордону між ними на підставі арбітражного рішення третейського суду, яке відбулося в Парижі в 1899 році, на якому під тиском Великобританії 90% спірної території було передано її колонії – Британській Гаяні. Венесуела, яка визнає Гаяну-Ессекібо своєю законною територією, вважає, що конфлікт не підлягає юрисдикції Міжнародного суду ООН і наполягає на демаркації кордону шляхом прямих переговорів з Гаяною, що передбачено Женевською угодою від 1966 року.

Exit mobile version