Site icon Hetman News

Times: Через війну розвиваються супербактерії, які не бояться антибіотиків

антібіотікі

Війна в Україні поглибила розвиток мутованих супербактерій, які можуть протистояти антибіотикам. Лікарі кажуть, що випадок солдата, якому ампутували ногу через те, що антибіотики не могли вилікувати його інфекцію, є ознакою зростаючої кризи, пише The Sunday Times, повідомляє unian.net.

Лікарів спочатку найбільше хвилювали великі осколкові поранення 35-річного військовослужбовця, але ці травми швидко залікували в лікарні Святого Георгія на півдні Лондона. Однак виникла велика проблема — у глибину вибухових ран на лівій нозі проникла бактеріальна інфекція.

Поєднання п’яти різних антибіотиків не змогло знищити бактерії. Оскільки рана все ще гноїлася, лікарі змінили схему лікування, спробувавши чотири інші препарати, включаючи колістин, “верхній” антибіотик із сильними побічними ефектами, зарезервований для випадків, коли ніщо інше не діє. Але вони також мали обмежений вплив.

Десятиліттями лікарі попереджали про антиутопічне майбутнє, у якому антибіотики стануть марними. Щоб врятувати життя солдата від мутованих супербактерій, довелося ампутувати ногу по коліно.

Доктор Люк Мур, консультант з інфекційних захворювань лікарні Челсі та Вестмінстера, якого викликали для допомоги у лікуванні солдата, описав антимікробну резистентність — відому як AMR — як “тиху пандемію”.

Якщо бактерії продовжать розвиватися, це поставить під загрозу навіть звичайну медичну допомогу. Банальне видалення мигдаликів у дитини буде загрожувати її життю.

Описаний вище інцидент не був поодиноким випадком. Подібні повідомлення надійшли з Норвегії, Нідерландів та Німеччини, де лікарні також надавали медичну допомогу солдатам з України.

Крістіан Рісбек, професор клінічної бактеріології Лундського університету у Швеції, минулого року провів дослідження, у якому перевірив зразки 141 пацієнта, які лікуються в українських лікарнях.

“Я ніколи не бачив такого опору. Це було найгірше, що я бачив. Це дуже, дуже стійкі бактерії”, — сказав він.

У дев’яти зразках, які він протестував, бактерії були стійкими до кожного доступного антибіотика.

Exit mobile version