Site icon Hetman News

Старикам тут не місце: В Україні впровадять перездачу на водійське посвідчення за віком

водійське посвідчення

Згідно з новим законопроєктом, водії старше 60 років мають обов’язок пройти медичні огляди та психологічні тести, які перевірять їх готовність до безпечного керування автотранспортом. Вочевидь, що ці огляди будуть коштувати від 70 до 200 євро. Також розглядається можливість впровадження водійських іспитів.

Тепер термін дії водійських посвідчень буде залежати від віку власника, а саме: водіям віком 60+ видають посвідчення на 7 років, водіям віком 70+ – на 5 років, водіям віком 80+ – на 2 роки.

Ця нова ініціатива має раціональне підґрунтя, оскільки відповідно до законодавства 19 країн Європейського Союзу перевірка похилих водіїв є обов’язковою. Аналогічні механізми перевірки існують і в інших країнах, таких як Великобританія чи Швейцарія.

У деяких країнах віковий поріг, з якого розпочинається перевірка, є нижчим. Наприклад, в Португалії медичні огляди є обов’язковими для водіїв віком від 50+, в Литві – від 55+, в Чехії, Латвії та інших країнах – від 60+.

Є країни, де перевірка проводиться пізніше, з віку від 70+. Це стосується Данії, Ірландії, Італії, Фінляндії, Словенії та деяких інших країн. У Швейцарії та Нідерландах перевірка розпочинається після 75 років, а в Норвегії – після 80.

У Німеччині існує цікавий механізм, де водії, які відмовляються від водійських посвідчень назавжди, отримують єдиний проїзний документ для усіх видів громадського транспорту.

Exit mobile version