Site icon Hetman News

Мальовничі озера Волині, на які ліпше не їхати

озеро у лісі

З початком сезону Державне агентство з розвитку туризму оновило правила безпеки для мандрівників. Через те, що Волинська область межує з Білоруссю, яка не є дружньою до України, існують певні обмеження на відвідування природи, зокрема лісів поблизу кордону.

Волинь – край озер. Багато мальовничих водойм з унікальною флорою та фауною розташовані саме в лісах біля білорусі, тому поки краще утриматися від поїздок туди, щоб уникнути проблем. Деякі з цих озер згадуються у матеріалі «Еспресо.Захід».

Озеро Скорінь (Камінь-Каширський район)

Має льодовикове походження і розташоване на північ від села Дольськ. Воно живиться поверхневими водами та атмосферними опадами і оточене лісом. Береги вкриті болотними рослинами, а місцевість підходить для мисливства.

Проте, через близькість озера до білоруського кордону, у мандрівників можуть виникнути проблеми, зокрема затримання українськими прикордонниками. Тому відвідини озера Скорінь варто відкласти до кращих часів.

Озеро Тучне (Камінь-Каширський район)

Заплавного походження, розташоване за 4 км на північ від села Ветли. На дні озера є сапропель, а навколо поширена типова болотна рослинність. Тут мешкають бобри, видри, норки, а також гніздяться качки, чайки та інші птахи. Водиться багато риби: лящі, карасі, окуні, щуки, раки. Проте, через близькість до білоруського кордону, перебувати тут заборонено, а доступ легковими автомобілями ускладнений.

Озеро Плотичне (Камінь-Каширський район)

Заплавного походження, розташоване за 13 км на північ від села Ветли. Воно оточене мішаним лісом, а на обмілинах ростуть очерет, рогіз та інші рослини. Тут водяться карасі, щуки, лящі, плотва, а також бобри та інші тварини. Через близькість озера до білоруського кордону, його відвідування може бути небезпечним.

Озеро Луке (Камінь-Каширський район)

Розташоване за 5 км на північ від села Ветли серед мішаного лісу. Вода в озері чиста, але замулена, і на дні багато водоростей. Навколо ростуть латаття, очерет та інші рослини, а також мешкають бобри, видри, дикі качки. Через близькість до білоруського кордону, відвідувати озеро поки що небезпечно.

Озеро Біле (Камінь-Каширський район)

Одне з найбільших та мальовничих озер Волині. Вода і пісок на березі білого кольору. Влітку тут багато птахів, зокрема лелек, чайок, журавлів. Проте озеро поділене між Україною та Білоруссю, тому відвідини варто відкласти.

Озера Оріховець та Засвяте (Ковельський район)

З’єднані каналом та розташовані біля кордону з Білоруссю, до якого 600-800 метрів. Береги озера вкриті болотними рослинами, а озеро використовується для любительського рибальства. Через близькість до білоруського кордону, відвідування небезпечне.

Озеро Любовель (Ковельський район)

Ця водойма є гідрологічним заказником місцевого значення в Україні, розташованим на північ від сіл Млинове і Кортеліси поблизу кордону з Білоруссю. Статус заказника було надано з метою охорони та збереження природного стану однойменного озера карстового походження, середня глибина якого становить 2 метри.

Водна рослинність озера представлена угрупованнями білого латаття і жовтих глечиків, які занесені до Зеленої книги України. Колишні прибережні угіддя були затоплені після задамбування озера, утворивши мілководдя, де зростає водно-болотна рослинність, гніздяться водоплавні птахи, мешкають бобри та ондатри. У північній і західній частинах мілководдя зростає дрібноплода журавлина, рідкісний вид, занесений до Червоної книги України.

На жаль, милуватися рідкісними рослинами та місцевою фауною ризиковано не лише через заболочену місцевість, а й через близькість кордону, який знаходиться всього за 400 метрів від берега озера.

Озеро Кримне (Ковельський район)

Озеро Кримне є частиною системи Шацьких озер. У нього впадають два струмки, які приносять чисті лісові води. Особливою прикрасою озера є невеликий острів посеред води, що додає йому миловидності та унікальності. Завдяки цьому Кримне вважається одним із найгарніших озер у Шацькому національному природному парку.

Щодо походження озера існує припущення, що воно сформувалося в котловині, утвореній на крейдовій поверхні, а згодом його рельєф ускладнився через карстові процеси. Однак не всі науковці погоджуються з цією теорією.

Попри те, що Шацькі озера мають розвинену туристичну інфраструктуру і є популярними рекреаційними місцями, Кримне залишається віддаленим від цивілізації та розташованим дуже близько до кордону – всього 760 метрів.

Exit mobile version