Site icon Hetman News

ВООЗ: Кількість людей з ожирінням перевищила мільярд

дві дівчини

Кількість людей з ожирінням, тобто тих, у кого індекс маси тіла перевищує 30, вперше перевищила мільярд. Про це повідомила ВООЗ із посиланням на дослідження журналу Lancet.

Це дуже тривожна ситуація, як відзначають в ВООЗ. Також вказується, що 43% дорослого населення планети мають надлишкову вагу (індекс маси тіла понад 25).

Протягом останніх трьох десятиліть кількість людей з ожирінням подвоїлася, при цьому у дітей та підлітків цей показник збільшився у чотири рази. Експерти вказують, що за нинішніми темпами до 2035 року ця цифра знову подвоїться.

Серед лідерів за показниками ожиріння – острівні країни та території Тихого океану, а також США та Великобританія. Так, в Тонга та Американському Самоа кількість жінок з ожирінням перевищує 80%, близько 70% чоловіків з ожирінням – в тому ж Американському Самоа та Науру.

У США рівень ожиріння зріс з 21,2% у 1990 році до 43,8% у 2022 році серед жінок та з 16,9% до 41,6% серед чоловіків.

Відносно невисокий рівень ожиріння відзначається в Китаї та Індії, проте й там помітна тенденція до збільшення цього показника. Так, в Китаї рівень ожиріння серед жінок зріс з 2,0% до 7,8%, а серед чоловіків – з 0,8% до 8,9%.

В Індії рівень ожиріння збільшився з 1,2% до 9,8% у жінок та з 0,5% до 5,4% у чоловіків.

У ВООЗ підкреслюють: “Ожиріння – це складне хронічне захворювання. Причини його виникнення добре зрозумілі, як і заходи, необхідні для подолання кризи. Вони підкріплені переконливими фактичними даними, але не реалізуються”.

Нещодавно ЄС опублікував власний звіт, який показує, що 1/6 європейців страждають ожирінням, а половина населення має надлишкову вагу.

Exit mobile version