Site icon Hetman News

Стандарти Євро-7: Європейський автопром проти

стандарти Євро-7

У 2025 році в ЄС мають набути чинності стандарти Євро-7, які передбачають значне зниження допустимих викидів газів, що спричиняють парниковий ефект. Голова німецької асоціації автовиробників Хільдегард Мюллер зазначила, що це, фактично, означає заборону двигунів внутрішнього згоряння.

Міністри, які зібралися в Брюсселі на засіданні Ради ЄС з конкурентоспроможності, піддалися тискам лобістів і вирішили не змінювати чинні норми забруднення повітря для легкових автомобілів. Країни Євросоюзу з розвиненою автомобільною промисловістю, такі як Чеська Республіка, Франція та Італія, підштовхували інших до такого рішення.

“На мою думку, все йде в правильному напрямку. Наша країна – один з лідерів групи однодумців. Ми розуміємо, наскільки важлива автомобільна промисловість не лише для європейської, але і для чеської економіки. Виробництво автомобілів становить 10% нашого ВВП і понад 20% загального обсягу експорту. Потрібно розуміти можливі наслідки”, – сказав міністр промисловості та торгівлі Чеської Республіки Юзеф Сикела.

Рішення Ради щодо конкурентоспроможності суперечить пропозиціям Єврокомісії щодо значного та послідовного скорочення шкідливих викидів. Автовиробники виступили проти цієї пропозиції, стверджуючи, що її реалізація призведе до зайвих витрат як для них, так і для споживачів, і позбавить ЄС деяких переваг на світовому ринку. Захисники довкілля стверджують, що при нинішньому рівні безпеки на дорогах забруднення навколишнього середовища призведе до подальшої загибелі людей.

“На жаль, позиція Ради дуже розчаровує, коли мова йде про стандарти. Євро-7 дозволило б скоротити на 70 тисяч смертей від забруднення повітря автомобільним транспортом щороку. Рада вирішила навіть не знижувати обмеження порівняно з Євро-6. Фактично, це означає, що у нас залишаться ті ж стандарти для автомобілів, приховані під Євро-7“, – заявляє Ганна Кражинска з Європейської федерації транспорту та довкілля.

Основним нововведенням стандартів Євро-7 є вимога щодо зменшення викидів оксидів азоту приблизно втричі для легкових автомобілів порівняно з поточним рівнем. Норми для вантажівок будуть трохи нижчими, ніж запропоновано раніше. Ці заходи Єврокомісії ще повинні бути затверджені країнами-членами ЄС і схвалені Європейським парламентом.

Exit mobile version