Site icon Hetman News

Зеленський присвоїв звання Героя України Залужному та Буданову

Зеленський та Залужний

Відзначаючи вищою нагородою – орденом “Золота Зірка“, присвоєної разом зі званням Героя України, колишньому головнокомандувачу Збройних сил України та керівнику Головного управління розвідки Міноборони України, президент Володимир Зеленський підписав відповідні укази.

Інформацію про це оприлюднив офіс президента Зеленського. Генералу Валерію Залужному, який недавно залишив пост головнокомандувача Збройних сил, було присуджено звання Героя України “за виняткові особисті заслуги у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України та самовіддане служіння українському народу”. Крім того, президент підписав указ про присвоєння звання Героя України начальнику Головного управління розвідки Міноборони України Кирилу Буданову. Разом зі званням Героя України Залужному та Буданову вручили ордени “Золота Зірка“.

Раніше Зеленський запропонував Залужному залишитися в команді, що стало відомо після їхньої зустрічі, про що президент повідомив у своєму Telegram-каналі. Згідно з постом президента, він подякував головнокомандувачеві за два роки захисту України та пропонував “і надалі залишатися в команді”. Сам Залужний у своєму повідомленні підкреслив, що завдання 2022 року відрізняються від завдань 2024 року, і “тому всі повинні змінитися та адаптуватися до нових реалій”. За результатами зустрічі, відзначив Залужний, “прийнято рішення про необхідність зміни підходів та стратегії”.

На початку листопада 2023 року британський журнал The Economist повідомляв про “жахливі” відносини між Зеленським і Залужним. Їх стрімке погіршення журналісти пояснювали тривалим українським контрнаступом, який “пішов не за планом”. Попередньо в тому ж журналі вийшло інтерв’ю головкома ЗСУ, в якому він висловив думку, що війна з Росією “уткнулася в тупик”.

Новим головнокомандувачем ЗСУ на місце Валерія Залужного 8 лютого був призначений колишній командувач Сухопутними військами ЗСУ Олександр Сирський. 58-річний генерал-полковник народився у Володимирській області РФ, в Україні він проживає з 1980-х років. На відміну від генерала Залужного, який не мав досвіду служби в Радянській армії, майбутній головком ЗСУ навчався в Московському вищому загальновійськовому командному училищі, а після закінчення ще п’ять років прослужив у мотострілецьких військах армії СРСР.

За успішну оборону Києва і подальше звільнення північних районів України 18 березня 2022 року Сирський отримав орден Богдана Хмельницького II ступеня, а 5 квітня 2022 року отримав вищу державну нагороду – Героя України.

Exit mobile version