Site icon Hetman News

Зеленський: ЗСУ не готові до великого наступу Росії

Володимир Зеленський

Зимою ЗСУ змогли “стабілізувати ситуацію” на фронті, але вони не готові до великого наступу російських військ через нестачу зброї та боєприпасів. Про це повідомив президент України Володимир Зеленський, передає rtvi.com з посиланням на cbsnews.com.

За його словами, зараз ситуація “краще, ніж два-три місяці тому”, коли ЗСУ відчували великий дефіцит артилерійських боєприпасів та різних видів озброєнь.

Однак враховуючи припущений наступ російських військ, який очікується наприкінці травня – червні, Україні потрібно “не лише підготуватися та стабілізувати ситуацію”, заявив Зеленський.

“Нам потрібна допомога зараз. <…> Ми не знаємо, що буде завтра. Ось чому ми повинні підготуватися”, – підкреслив він.

За словами президента, ЗСУ найбільше потребують американських систем ППО Patriot та артилерійські снаряди. Зеленський також поскаржився, що 75-80% коштів, виділених на підтримку України, залишаються в США, що становить “десятки мільярдів доларів”.

Він відзначив, що Україна отримує боєприпаси, але вони виробляються в США, тому гроші та податки залишаються там. У грудні 2023 року держсекретар США Ентоні Блінкен повідомив, що 90% американської допомоги Києву фактично було інвестовано в американський військово-промисловий комплекс.

Конгрес США з кінця минулого року не може затвердити виділення Україні нового пакета військової допомоги обсягом у $60 млрд через розбіжності між демократами та республіканцями. Наприкінці лютого законопроєкт про додаткову допомогу Києву отримав схвалення сенату, де більшість належить демократам. Палата представників, яку контролюють республіканці, його не підтримала.

Exit mobile version