Site icon Hetman News

Росія визнала, що її літак-розвідник А-50 збили ЗСУ

російський літак А-50

Це випливає з опублікованих у понеділок, 17 червня, повідомлень Слідчого комітету та московських судів загальної юрисдикції, які відзвітували про заочний арешт командира 138-ї зенітної ракетної бригади ЗСУ полковника Миколи Дзямана. Влада РФ звинувачує Дзямана в тероризмі. Згідно з матеріалами слідства, Дзяман наказав знищити А-50, знаючи, що літак “не призначений для ведення бойових дій і не має озброєння”, а його політ проходив “виключно в повітряному просторі Росії”, передає dw.com.

Українського офіцера оголошено в розшук. На судовому засіданні в Москві його представляв призначений судом адвокат Віктор Абашин. Він заявив, що заперечував проти арешту Дзямана.

Не перший випадок знищення А-50

Літак дальнього радіолокаційного виявлення A-50 був збитий 23 лютого цього року. Його уламки виявили в районі хутора Трудова Вірменія Канівського району Краснодарського краю. Тоді про знищення літака повідомляли як українські, так і російські ресурси. Командування Повітряних сил ЗСУ заявило, що А-50 був збитий українською стороною. Російські провоєнні блогери писали про “дружній вогонь”.

До цього над Азовським морем в районі Бердянська 14 січня був збитий ще один російський А-50. Росія тоді не визнала втрату літака. А-50 застосовується, зокрема, для виявлення і супроводження повітряних та надводних цілей, а також для оповіщення командних пунктів про повітряну та надводну обстановку. У Росії залишилося менше десяти таких машин.

Exit mobile version