новий президент Аргентини Хав'єр Мілей

Політик Хав’єр Мілей, який не вважався фаворитом другого туру президентських виборів в Аргентині, несподівано переміг, набравши понад 56% голосів виборців. Його суперник, міністр економіки Серхіо Масса, визнав поразку та побажав успіхів новому лідеру, повідомляє bbc.com.

“Очевидно, що результати не ті, на які ми сподівалися, і я поговорив з Хав’єром Мілеєм, щоб привітати його та побажати йому всього найкращого, оскільки він – президент, якого більшість аргентинців обрала на наступні чотири роки”, – сказав Масса.

53-річну зірку TikTok, музиканта, економіста та телеведучого з розчесаними волоссям і густими бакенбардами порівнювали з колишнім президентом США Дональдом Трампом та екс-президентом Бразилії Жаіром Болсонару через його різкий стиль та суперечливі висловлювання. Зокрема, він закликав “відкинути хворий песо на користь долара США” та обіцяв знищити Центральний банк, щоб покінчити з “раком інфляції”.

Як нагадує AFP, Мілей виступав проти абортів, за носіння вогнепальної зброї, обіцяв розірвати зв’язки з ключовими торговельними партнерами Аргентини – Китаєм та Бразилією, а також піддавав сумніву кількість жертв військової диктатури та заперечував, що причиною зміни клімату є діяльність людини.

Перед другим туром він знизив оберти своєї риторики, щоб залучити більше помірних виборців, але на початку передвиборчій кампанії вийшов на сцену з увімкненою бензопилою, символізуючи радикальні зміни, які він планує здійснити в країні, що страждає від економічних проблем.