військові у Болівії

Влада Болівії затримала двох командирів невдалого державного перевороту — генерала Хуана Хосе Суньїгу та віце-адмірала Хуана Арнеса Сальвадора. Вони представили двох бунтівних воєначальників засобам масової інформації після того, як їх затримали. За словами дель Кастільйо, їх звинувачують у злочинах, пов’язаних зі спробою здійснити озброєний держпереворот, нападом на президента, знищенням державної та приватної власності та низкою інших правопорушень. Він запевнив, що Суньїга і Сальвадор відбуватимуть покарання в ізоляторі.

Як повідомив адвокат Суньїги Джонні Кастелу, поліцейським вдалося затримати третього генерала — колишнього голову Військово-повітряних сил Марсело Хав’єра Сегарру.

Суньїга вдень 26 червня стягнув військових і бронетехніку на площу Мурільо. Вони оточили урядовий палац і протаранили двері, частині озброєних людей вдалося прорватися до будівлі. Генерал заявив, що має намір «повернути Батьківщину», змінити склад уряду та домогтися звільнення політв’язнів. Чинну владу він звинуватив у пограбуванні країни.

Після цього Арсе звернувся до громадян із закликом виступити на захист демократії і змінив військове керівництво, а дії Суньїги назвав держпереворотом.

Перед арештом Суньїга заявив журналістам, що влаштувати спробу держперевороту від нього вимагав сам президент Луїс Арсе.

«Президент сказав мені: “Ситуація дуже важка, дуже критична, треба щось підготувати, щоб підняти мою популярність”, — розповів генерал. Тоді, в розмові з Арсе, він спитав у голови держави, чи варто виводити бронетехніку на вулиці столиці Болівії Сукре, і той нібито відповів йому згодою. Арсе ніяк не прокоментував ці слова.

Напруженість у Болівії зростає напередодні загальних виборів 2025 року, повідомило агентство Reuters. У них збираються брати участь Арсе та екс-президент Болівії Ево Моралес, який очолював країну в 2006-2019 роках і залишив посаду через масові протести. Суньїга розкритикував Моралеса, після чого Арсе усунув генерала з посади командувача армією.