Спека у Бразилії

Через надзвичайну спеку в більшості регіонів Бразилії оголошено червоний рівень небезпеки. У неділю в Ріо-де-Жанейро зафіксували рекордну для листопада температуру 42,5 градуса за Цельсієм, повідомляє bbc.com.

За даними Національного інституту метеорології (Inmet), у Сан-Паулу середня температура повітря вівторок денний склала 37,3°С.

Понад 100 мільйонів людей постраждали через спеку, яка, ймовірно, триватиме щонайменше до п’ятниці. Влада пов’язує аномально високі температури з явищем Ель-Ніньо, яке призводить до зростання середніх глобальних температур, а також з кліматичними змінами.

“Я виснажений, це важко. Коли я приходжу додому, спочатку стрибаю під холодну воду, інакше я навіть не можу встати від втоми, навіть спати важко”, – розповів 22-річний Рікельме да Сілва агентству AFP.

Продавчиня Дора, 60 років, каже, що спека нестерпна для тих, хто вимушений працювати на вулиці.

Inmet оголосив червоний рівень небезпеки у майже трьох тисячах міст і селищ по всій Бразилії.

Результати метеорологічного дослідження, опублікованого на минулому тижні, виявили, що з липня по жовтень цього року середня температура по країні перевищувала середнє історичне значення. Спека, яка настала більш ніж за місяць до початку літа на південній півкулі, призвела до того, що споживання електроенергії в Бразилії досягло рекордних показників через постійну роботу кондиціонерів і вентиляторів.

За даними вчених, в багатьох регіонах періоди надзвичайно спекотної погоди стають все тривалішими й інтенсивнішими: це триватиме, поки людина продовжує викидати парникові гази, що нагрівають планету.

Поточний сплеск спеки пов’язаний із циклічним ефектом Ель-Ніньо, яке приносить посуху у деякі райони Амазонії та надмір опадів на південний схід Бразилії.

Вчені, занепокоєні екстремальною погодою, намагаються зрозуміти, як зміна клімату може вплинути на ці природні явища у майбутньому.