конопля

Міністерство юстиції Чехії підготувало законопроєкт, який розширить можливості зберігання, вживання та вирощування канабісу для особистого використання. Чеське Міністерство юстиції обґрунтовує часткову легалізацію самостійного вирощування канабісу зміною суспільного уявлення про шкоду вживання марихуани в рекреаційних цілях дорослими, передає eurointegration.com.ua.

Зараз “великою” кількістю, що підпадає під ознаки злочину, вважається п’ять рослин канабісу або десять грамів сухої речовини, а зберігання меншої кількості є проступком.

Тепер Міністерство юстиції Чехії пропонує, щоб межею між правопорушенням і кримінальним злочином було вирощування понад п’яти рослин. Натомість вирощування до трьох рослин канабісу в майбутньому навіть не повинно бути правопорушенням.

Крім того, можна буде легально зберігати до 50 грамів висушеного канабісу вдома і 25 грамів поза домом.

Запланована легалізація стосується лише особистого вирощування канабісу особами, яким виповнилося 21 рік.

Несанкціоноване вирощування, збір або переробка канабісу тягтимуть за собою максимальне покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести місяців. А зберігання більшої за дозволену кількості інших наркотичних речовин – до двох років ув’язнення.

Урядова пропозиція також передбачає збільшення штрафів за правопорушення, пов’язані з наркотиками, з 15 тисяч до 50 тисяч чеських крон.

Поправка до Кримінального кодексу Чехії також вносить зміни до статті про незаконне виробництво наркотиків, знижуючи нижню межу покарання з восьми років до п’яти або з десяти років до восьми у більш серйозних випадках.