Дональд Трамп та Борис Джонсон

Колишній прем’єр Великої Британії та активний прихильник військової допомоги Україні Борис Джонсон написав колонку для британського видання Daily Mail, у якій стверджує, що у разі переобрання Дональд Трамп здатний врятувати Україну. Він також виклав своє бачення планів Трампа щодо припинення російсько-української війни, пише bbc.com.

Цього тижня Джонсон зустрівся з Трампом на з’їзді Республіканської партії США, заявивши по завершенні бесіди, що, на його переконання, Трамп у разі обрання президентом буде підтримувати Україну.

Свою статтю в Daily Mail Джонсон починає зі сцени замаху на Трампа, коли після пострілу він не дозволив просто забрати себе зі сцени, а взяв ситуацію під контроль і обернув на свою користь: «Це Трамп каже Америці та всьому світу: „Я не здамся, я не відступлю“».

«Наприкінці першої чверті XXI століття світ перебуває на роздоріжжі: на Близькому Сході розгортаються жахливі потенційні конфлікти між Ізраїлем і іранськими проксі, у Південно-Китайському морі — за Тайвань, а на нашому континенті — в Європі — триває найкривавіша та найжахливіша війна за останні 80 років, — написав Джонсон. — Поговоривши з Дональдом Трампом цього тижня, я більш ніж будь-коли переконався в тому, що в нього вистачить сил і сміливості все виправити, врятувати Україну, принести мир і зупинити згубне поширення конфлікту».

«Що б не казали інші республіканці про Україну в минулому, я вірю, що Трамп розуміє реальність: поразка України буде величезною поразкою Америки», — стверджує Джонсон.

«Я вірю, що Трамп може покласти цьому край — на правильних для України та Заходу умовах. Підкреслюю, що не можу бути впевненим, що саме він зробить, якщо його оберуть. Але це те, що він міг би зробити», — вважає колишній прем’єр.

«На цей час росіяни використовують плануючі авіабомби, щоб завдати значної шкоди українським позиціям. Але українці не можуть відповісти, тому що США не дозволяють їм використовувати ATACMS для ураження російських аеродромів, а Велика Британія, на жаль, не дозволяє їм використовувати ракети Storm Shadow, — пише Джонсон. — Трамп міг би просто зробити те, що для нього природно: покінчити з бюрократичними зволіканнями та затримками; дати українцям необхідні дозволи; а потім, коли Путін вкотре буде відкинутий назад, запропонувати угоду».

«У Трампа вже є досвід рішучого військового втручання в інтересах української демократії. Якщо — і коли — він повернеться до влади наприкінці цього року, у Трампа є величезний шанс не тільки виправити спадщину свого попередника, але й повести світ вперед», — стверджує колишній прем’єр.

За свою політичну кар’єру Борис Джонсон висловлював різні погляди щодо Росії, але ставши прем’єр-міністром, зайняв надзвичайно жорстку позицію щодо Москви та став гарячим прихильником України. Його уряд ще напередодні повномасштабного вторгнення у 2022 році надав ЗСУ протитанкові комплекси NLAW, які разом з американськими «Джавелінами», переданими Києву за часів Дональда Трампа президентом США, українська армія успішно використовувала, відбиваючи російський наступ. Також Велика Британія при прем’єрі Джонсоні стала першою країною, що надала Україні танки західного виробництва.