Еммануель Макрон


Візит президента Франції Еммануеля Макрона в Україну повинен відбутися протягом найближчих тижнів. Це вже третій раз з лютого, коли його запланована поїздка до Києва відкладається. Спочатку Макрон заявив, що планує підписати двосторонню угоду про безпеку з президентом Володимиром Зеленським у лютому. Ця поїздка була відкладена, оскільки “Зеленський зрештою приїхав до Парижа для укладення угоди”, повідомляє rbc.ua.

Дипломати, яких цитує Reuters, стверджують, що друга дата була запланована на початок березня, але потім була перенесена на кінець цього тижня.

“Голови двох держав узгодили підтримувати тісні контакти, зокрема, щодо візиту президента в Україну, який повинен відбутися протягом найближчих тижнів”, – заявив президент Франції після телефонної розмови двох лідерів.

Зазначається, що цей візит також був перенесений лише через кілька днів після обстрілу Одеси під час візиту президента України Володимира Зеленського та прем’єр-міністра Греції Кириакоса Міцотакіса.

“Макрон також мав відвідати Одесу”, – відзначають журналісти.

Два дипломатичних джерела повідомили Reuters, що президент Франції розглядає питання, чи варто розширити поїздку в Україну, включивши до неї інших лідерів західних країн, які приєднаються до Макрона, а не просто двосторонню поїздку, щоб продемонструвати єдність серед союзників та солідарність з Україною.

Літерально 10 березня Володимир Зеленський провів телефонну розмову з французьким лідером Еммануелем Макроном. Голови держав, серед іншого, обговорили наближену зустріч в Україні.

Нагадаємо, що в січні Макрон заявляв про плани відвідати Україну в лютому. Тоді повідомлялося, що Макрон приїде в Україну 13-14 лютого. Але поїздки не сталося. Причиною стало питання безпеки французького лідера.

Вже наприкінці лютого під час візиту Зеленського до Парижа Макрон знову заявив про намір приїхати в Україну. Але поїздку також перенесли на початок березня. Тепер йдеться про те, що візит відбудеться протягом найближчих тижнів.