генасамблея ООН

На спеціальній позачерговій сесії Генеральної Асамблеї ООН була прийнята резолюція з вимогою негайного припинення вогню в секторі Гази, а також повернення всіх утримуваних заручників без будь-яких умов.

Резолюція була запропонована Єгиптом і Мавританією і повторює текст, складений ОАЕ, який обговорювався 8 грудня на засіданні РБ ООН. У РБ ООН резолюцію заблокували США. Вашингтон, не маючи права вето в Генасамблеї, проголосував проти резолюції, також проти були Ізраїль, Австрія, Чехія, Гватемала, Ліберія, Папуа-Нова Гвінея, Парагвай, Науру, Мікронезія. Документ підтримали 153 країни, а 23 утрималися, зокрема Німеччина, Грузія, Італія, Угорщина, Україна.

Раніше Генеральна Асамблея ООН відхилила американську поправку з вимогою засудження ХАМАСу, а також уточнення Австрії, у якому говорилося, що заручників утримують не лише ХАМАС, але й інші терористичні організації.

Постійний представник Ізраїлю Ґілад Ердан приніс на засідання Генеральної Асамблеї плакат у вигляді “візитки” Яхьї Синуара. На картці написано: “Для припинення вогню: +970-599373765. Запитати Яхью Синуара”.

Резолюції Генеральної Асамблеї не мають обов’язкової сили та мають рекомендаційний характер.

Терористична організація ХАМАС поширила заяву, у якій привітала резолюцію Генеральної Асамблеї ООН з вимогою негайного припинення вогню. ХАМАС звернувся до міжнародного співтовариства з проханням тиску на Ізраїль з метою змусити його виконати резолюцію. Однак, ХАМАС повністю проігнорував вимогу резолюції про негайне звільнення всіх заручників.