екологічні злочини у ЄС

Представники країн Європейського Союзу та Європейський парламент у четвер, 16 листопада, узгодили в Брюсселі розширення переліку злочинів проти навколишнього середовища та посилення покарань за них. Тепер за умисні екологічні злочини, що призвели до смерті людей, фізичним особам у всіх країнах ЄС загрожуватиме позбавлення волі на строк від 10 років, повідомляє dw.com.

Для компаній за важкі злочини проти навколишнього середовища передбачені штрафи у розмірі не менше 5% від їхнього світового обороту або від 40 млн євро. Розмір штрафів за менш важкі еко порушення починається від 3% від загального обороту компанії або від 24 млн євро. Юридичну особу-порушника також можуть зобов’язати відновити колишній стан навколишнього середовища або забезпечити компенсацію завданої шкоди. Крім того, можливе виключення доступу таких компаній до бюджетного фінансування чи відкликання раніше виданих їм дозволів органами державного управління.

При цьому перелік екологічних злочинів розширено до 18 пунктів. Серед них – незаконний оборот деревини, отриманої шляхом нелегальних вирубок, незаконна утилізація екологічно шкідливих деталей машин та порушення правил використання та утилізації шкідливих для навколишнього середовища хімічних речовин.

“Екологічні злочини є серйозними, прибутковими і їх кількість зростає”, – заявив комісар ЄС з питань навколишнього середовища Віргиніюс Синкявичюс, коментуючи узгодження, досягнуті у Брюсселі. Пропозиції щодо посилення відповідальності за екологічні злочини були представлені на кінець 2021 року Єврокомісією після того, як експерти зробили висновок про те, що існуючі обмеження в цій сфері недостатньо ефективні.

Введення нових правил повинно бути ще офіційно схвалено Радою ЄС та Європарламентом на його пленарному засіданні. Однак ці процедури вважаються вже формальними.