бразилець з портретом Маска

Блокування соцмережі X у Бразилії розкололо суспільство: думки бразильців розділилися приблизно порівну. Протестувальники, що вийшли в Сан-Паулу, звинуватили Верховний суд у спробі заглушити голоси консерваторів. Десятки тисяч мешканців Бразилії вийшли на демонстрацію в центрі Сан-Паулу проти рішення Верховного суду заблокувати соцмережу X на території країни, пишуть Financial Times і Wall Street Journal, передає rbc.ua.

Протести були пов’язані з мітингом прихильників колишнього президента Жаїра Болсонару в День незалежності; вони були вдягнені у національні кольори — жовтий і зелений.

«Країні без свободи немає що святкувати в цей день… ми маємо справу з урядом, який стає на бік диктаторів і виступає проти того, що нам найдорожче — нашої свободи», — написав Болсонару в Instagram.

До акцій приєдналися десятки консервативних політиків, багато з яких звинуватили Верховний суд у спробі піддати цензурі праву опозицію перед муніципальними виборами 6 жовтня, на яких будуть обрані мери та депутати в тисячах населених пунктів. Вони закликали сенаторів розпочати процедуру імпічменту судді Александра де Мораеса, який ухвалив спірне рішення, і амністувати арештованих прихильників Болсонару за штурм урядових будівель 8 січня 2023 року.

Рішення Верховного суду розкололо бразильське суспільство: результати опитування AtlasIntel показують, що майже 51% висловили незгоду, тоді як трохи понад 48% підтримали його.

Суддя Мораес ухвалив рішення заблокувати доступ до X на території Бразилії наприкінці серпня, він також ввів штрафи у розмірі $9 тисяч на день за використання соцмережі через VPN. Також він заморозив рахунки супутникового інтернет-сервісу Starlink компанії SpaceX, щоб спробувати стягнути $3 мільйони штрафу, призначеного X.

Конфлікт між Маском і Верховним судом на той час тривав кілька місяців. Він розгорівся після того, як Маск відмовився блокувати акаунти консервативних політиків на вимогу судді Верховного суду Александра де Мораеса. «Ми не зможемо пояснити свої дії, не відчуваючи сорому», — пояснив він і зазначив, що суддя порушує принцип свободи слова. Потім X відмовився відповідно до закону призначити свого представника в Бразилії.

Мораес вважає, що X прагне створити обстановку «повної безкарності» і «територію беззаконня» в бразильських соціальних мережах напередодні муніципальних виборів наступного місяця. Прихильники судді розцінюють його дії як необхідні для захисту демократії від фейкових новин. Президент Бразилії Лула да Сілва похвалив Мораеса і назвав його дії щодо Маска прикладом для всього світу.

Маск у відповідь наполягає, що суддя зайшов занадто далеко, звинуватив його у цензурі та перевищенні повноважень. Він закликав арештувати активи Бразилії у США.