індіець з грошима

До кінця 2020-х років темпи зростання економіки Індії прискоряться до 9%, тоді як у Китаї вони сповільняться до 3,5%. Китайська економіка демонструє сповільнення зростання, західні партнери все частіше бачать в Пекіні суперника, а не партнера; водночас індійський фондовий ринок зростає, країна приваблює іноземних інвесторів та укладає нові торгові угоди з іншими державами.

За прогнозами Barclays та інших інвестиційних банків, Індія може стати двигуном глобального економічного зростання замість Китаю протягом наступного п’ятирічного терміну прем’єр-міністра Нарендри Моді (загальні вибори в країні відбудуться у травні).

Оцінка Bloomberg Economics є більш оптимістичною: в базовому сценарії кінця цього десятиріччя темпи зростання економіки Індії прискоряться до 9%, а Китаю – сповільняться до 3,5%. При найбільш песимістичному сценарії, який передбачає зростання індійської економіки на 6,5%, Індія зможе обійти Китай у 2037 році.

Зараз ВВП Індії становить $3,5 трлн, а Китаю – $17,8 трлн. Економіка Китаю у четвертому кварталі 2023 року зросла на 5,2% в річному вираженні. ВВП Індії у третьому фінансовому кварталі (жовтень-грудень) зросла на 8,4% порівняно з аналогічним періодом попереднього року.

Прискорення зростання ВВП Індії – одне з основних передвиборчих обіцянок Моді: у 2023 році він заявив, що якщо стане головою уряду втретє, зробить все можливе, щоб підняти економіку країни “на перше місце у світі”. Влада прагне зробити її більш конкурентоспроможною, що привертає Захід. Проте іноземні компанії, які хочуть здійснювати бізнес в Індії, стикаються з різними труднощами – від поганих доріг до бюрократії та нестачі кваліфікованих робітників. Щоб це виправити та обійти Китай за темпами зростання ВВП, владі потрібно сконцентруватися на інфраструктурному будівництві, розвитку міст, а також якості робочої сили.

Літом 2023 року експерти Goldman Sachs допускали, що економіка Індії до 2075 року стане другою за величиною у світі, обійшовши Японію, Німеччину та США і наблизившись до Китаю. За прогнозами банку, розмір економіки Китаю через 52 роки становитиме $57 трлн, Індії – $52,5 трлн, США – $51,5 трлн. Найбагатший чоловік Індії, глава Reliance Industries Мукеш Амбані ($117,1 млрд за версією Forbes, 11-е місце у світі), вважає, що до 2047 року ВВП країни зросте до $40 трлн.