прем'єр-міністр Індії

Міністерство закордонних справ Індії підтвердило, що прем’єр-міністр Нарендра Моді відвідає Україну. Індійські ЗМІ не виключають, що візит може відбутися ще цього серпня. Це буде його перша поїздка до країни, що перебуває у стані війни, після вторгнення Росії 24 лютого 2022 року.

Індія є найближчим партнером Російської Федерації, який відмовився розривати торговельні відносини навіть під загрозою санкцій. Офіційний Делі закликає до врегулювання конфлікту між Росією та Україною, але не покладає відповідальність за нього на російський режим.

Близько місяця тому Моді відвідав Москву і провів переговори з президентом Володимиром Путіним. Переговори, в яких Україна займала не останнє місце, пройшли в теплій атмосфері. Путін назвав Моді своїм “дорогим другом”.

За кілька годин до початку візиту Росія завдала масованого ракетного удару по українських містах, внаслідок якого загинули щонайменше 37 осіб. Значні руйнування були завдані Центральній дитячій лікарні Києва.

“Будь-хто, хто вірить в людяність, відчуває біль, коли гинуть люди, особливо коли гинуть невинні діти. Коли ми відчуваємо такий біль, серце просто розривається, і я мав можливість обговорити ці питання”, – заявив Моді, коментуючи свої переговори з Путіним.

“Це величезне розчарування і нищівний удар по мирним зусиллям бачити, як лідер найбільшої демократії у світі обіймається з найкривавішим злочинцем у світі в Москві в такий день”, – написав у соціальній мережі Х президент України Володимир Зеленський.