нейроінтерфейс

Вчені з Університету Джонса Гопкінса (JHU) в США успішно протестували нейроінтерфейс “мозоккомп’ютер” на паралізованому чоловікові. Ця терапія дозволила пацієнту керувати домашніми електронними пристроями, включаючи лампи та додаток YouTube.

За інформацією, у 2014 році Тіма Евансу був поставлений діагноз бокового аміотрофічного склерозу (БАС) – прогресуюча нервова хвороба, яка призводить до слабкості м’язів, паралічу, втрати мови та здатності ковзати. У новому дослідженні вчені повідомили про хірургічну імплантацію пацієнту пристрою CortiCom на поверхню областей мозку, що відповідають за мову та функцію верхніх кінцівок. Профіль пристрою включає дві електрокортикографічні (ЕКоГ) мережі – тонкі аркуші розміром з марку з датчиками-електродами для запису електричних сигналів, що генеруються тисячами клітин мозку.

Спеціальний алгоритм був навчений перетворювати електричні сигнали мовних центрів мозку на комп’ютерні команди. Тепер 62-річний чоловік може вільно та надійно використовувати набір із шести основних команд (вгору, вниз, вліво, вправо, введення та назад) для навігації між параметрами. Це дозволяє йому керувати освітленням у кімнаті та додатком YouTube. Точність алгоритму становила 90% протягом тримісячного дослідження, і не було потреби в його перенавчанні або повторній калібровці.

Автори дослідження пояснили, що відсутність потреби в перенавчанні алгоритму BCI означає, що цей підхід дозволить пацієнтам використовувати нейроінтерфейс в будь-який час і в будь-якому місці без постійного втручання дослідника.

“Ми сподіваємося, що в майбутньому пацієнт із важким паралічем зможе починати свій день з увімкнення світла та перегляду новин по телевізору, використовуючи лише сигнали свого мозку”, – підсумували вчені.