Володимир Путін

Інститут вивчення війни Сполучених Штатів (ISW) у своєму щоденному огляді аналізує статтю New York Times про сигнали, які Володимир Путін, через посередників, посилає Заходу щодо перемир’я в Україні. Посилаючись на колишніх і нинішніх російських, американських та міжнародних чиновників, видання повідомило у суботу, що президент Росії використовує таємні канали та посередників, щоб сигналізувати про свою зацікавленість у припиненні вогню (попри нещодавні публічні заяви Путіна про протилежне), передає bbc.com

За публікацією, Путін зацікавлений у припиненні вогню, яке заморозить поточну лінію фронту. Проте джерела New York Times попередили, що ці сигнали можуть не відображати справжніх намірів Кремля.

Путін може прагнути тимчасового припинення вогню, що принесе користь Росії, оскільки це надасть час для підготовки до нової агресії проти України, коментує ISW, який раніше також висловлював подібні оцінки.

При цьому у грудні Путін публічно заявляв, що його максималістські цілі в Україні — «денацифікація», «демілітаризація» та встановлення «нейтрального статусу» — залишаються незмінними, нагадують експерти інституту.

Час, коли Путін, за прихованими каналами, як вважають автори звіту, повідомляє про зацікавленість у припиненні вогню, більше відповідає зусиллям Росії щодо затримки та перешкоджанню подальшої військової допомоги Заходу Україні, аніж серйозній зацікавленості в припиненні війни, додають автори звіту.

ISW, за оглядом, спостерігав за подібними спробами Кремля вводити західних політиків в оману та змушувати їх тиснути на Україну для участі у переговорах з Росією минулої зими. Москва, за думкою експертів, хотіла перенаправити увагу Заходу на гіпотетичні переговори — замість гарантій того, що у Києва буде достатньо військової техніки перед весняно-літнім контрнаступом.

Зараз, ймовірно, Кремль використовує таємні канали для досягнення аналогічного ефекту в контексті дебатів на Заході про подальшу військову допомогу Україні, підсумовують автори звіту.