хлопець

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що у Дніпрі затримано підозрюваного у вбивстві колишнього депутата Верховної Ради Ірини Фаріон. За його словами, затриманому 18 років.

«Щойно міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко доповів мені про затримання у Дніпрі підозрюваного у вчиненні вбивства Ірини Фаріон. Операція із затримання була дуже непростою. Протягом цих днів над розкриттям вбивства працювали сотні фахівців Національної поліції України, СБУ та інших служб», — заявив президент України.

Зеленський додав, що необхідні слідчі дії та експертизи тривають.

Глава МВС Ігор Клименко заявив, що 18-річний підозрюваний — мешканець Дніпра. За версією слідства, під час підготовки до злочину він орендував щонайменше три квартири у Львові. «Зараз слідство схиляється до думки, що стрілець — лише виконавець», — повідомив Клименко.

Замах на Ірину Фаріон стався ввечері 19 липня біля її власного будинку у Львові — їй вистрілили в голову. Коли приїхала швидка, Фаріон була ще жива, але через кілька годин померла в лікарні. Нападник з місця вбивства зник.

МВС України оголосило у розшук підозрюваного та опублікувало його фотографію. Поліція описувала підозрюваного як чоловіка віком близько 20 років, 170–180 сантиметрів зросту, худорлявої статури.

«Суспільне» із посиланням на джерела у правоохоронних органах писало, що, за версією слідства, вбивство Фаріон було замовним, а підготовка до нього тривала не менше місяця.

Ввечері 24 липня в телеграм-каналі, ймовірно пов’язаному з неонацистською організацією «National Socialism/White Power» (NS/WP), з’явився «Маніфест українського автономного революційного расиста». Його автор, представлений як «автономний соратник», заявив, що бере на себе відповідальність за вбивство екс-депутата. Автор у своєму «маніфесті» називає Фаріон «ворогом України та расовою зрадницею».